5.1 C
Skopje
11.12.2019 - 13:51

Ознака: сликар

Најголема награда е кога некој ќе посака трајно да поседува мое...

Рубенс Корубин, сликар Секоја билка, секој цвет, во својот животен век сака да го развие својот потенцијал. И секоја индивидуа, семејство, секој град, секоја држава...

Никако да разбереме дека националната култура е златниот клуч кон светот

Илија Пенушлиски, сликар Би ни биле потребни страници од вашиот весник да проговориме за мувлосаните квазидепоа, за ремек-делата што плачат за итна конзервација, за „дискретното,...

Дела на славниот Ајвазовски лежат на дното на Црно Море

Истражувачите веруваат дека во остатоците од потонат брод од 19 век, пронајдени близу Крим, лежат дела на славниот руски сликар Иван Ајвазовски, чии дела...

На патување се оди со најдобриот другар

Сергеј Андреевски, сликар Изложбата „Кучињата лаат“, отворена во Сомбор, Андреевски ја смета за еден вид балканска премиера, напоменувајќи дека претходно „кучињата ги прошетал“ во...

Хокни годинава го симна Кунс од тронот на најскап уметник

Во збирката на Музејот на современа уметност во Скопје има две дела на Дејвид Хокни Британскиот сликар Дејвид Хокни стана најскапиот жив сликар, успевајќи да...

Колумбискиот „Ботеро“ – пример на добра музејска практика

Музејот на Ботеро или јужноамериканскиот Пикасо, како што го нарекуваат, е пример за тоа како една мала галерија, со дела донирани од авторот, една...

Сликарот како романсиер

(Кон ,,Патување со Самаритен“ на Коле Манев, издание на „Магор“, 2018 г.) Ефтим Клетников Воопшто не е изненадување што Коле Манев, еминентен сликар (Бапчор, Егејска Македонија...

Иконичните тенки луѓе на Џакомети во Билбао

Во музејот „Гугенхајм“ во Билбао се подготвува голема изложба на Алберто Џакомети, која ќе биде отворена на 19 октомври и ќе трае до 24...

Вилијем Дефо: Флертувавме со духот на Ван Гог

Додека Вилијем Дефо се подготвувал да го игра Винцент ван Гог во филмот за познатиот сликар, направил нешто од што ќе им се крене...

Рубенс – сликар на скици во „Прадо“

Во музејот „Прадо“ во Мадрид завршува изложбата „Рубенс. Сликар на скици“. Рубенсовите големи религиозни и историско-алегориски композиции денес се сметаат за највисок дострел на фламанското...