Ознака: Славчо Ковилоски

Модните стилови и хипхопот

Хипхоп-модата, или уште позната и како урбана мода, е карактеристичен стил на облекување на припадниците на хипхоп-културата. Таа се однесува на облеката, очилата, фризурата,...

Хипхоп-монтажа – техника на филмска монтажа

Во филмската индустрија постои термин „хипхоп-монтажа“, кој се однесува на брзите, кратки и нагли резови на кадрите. Времетраењето на овие кадри се движи од...

Слем-поезија

Влијанието на хипхоп-лириките го наоѓаме и во појавата на денес мошне популарната форма на поетски натпревари, односно слем-поезијата. Во социолошка и културолошка смисла на...

Елементи на хипхопот

ГОДИНА НА ХИПХОПОТ (3) Основата на хипхопот ја сочинуваат четири елементи, без кои како култура тој не може да функционира: ем-си или оној што рапува,...

Појава и развој на хипхопот

ГОДИНА НА ХИПХОПОТ (2) Приказната за хипхопот започнува во Бронкс, Њујорк, во средината на 1970-тите години, и се проширува во другите њујоршки квартови: Харлем, Бруклин...

Наградата „Григор Прличев“ врачена на поетот Славчо Ковилоски

На поетот, прозаист и книжевен историчар Славчо Ковилоски денеска на пригодна свеченост во Центарот за култура во Охрид му беше врачена наградата „Григор Прличев“...