26.8 C
Skopje
23.7.2021 - 21:46

Ознака: Славе Ѓорѓо Димоски

„Книга за Чинго“ на авторите Пандев и Димоски

Во издание на општина Охрид од печат излезе „Книга за Чинго“ , што ја приредија Димитар Пандев и Славе Ѓорѓо Димоски. Во ова капитално дело...

Надахнати внатрешни патописи

(Славе Ѓорѓо Димоски, „Кумова слама“, издавачки центар „Три“, Скопје, 2018) Од значење е што првото признание со името на Анте Поповски го доби токму Славе...

Монографија за три децении од поетската ноќ во Велестово

Деновиве излезе од печат монографијата „30 години поетска ноќ во Велестово“. Монографијата, која ја подготви основачот на манифестацијата Славе Ѓорѓо Димоски, покрај текстуалниот материјал,...

„Јазичен триптихон“ од Славе Ѓорѓо Димоски на бугарски

Издавачката куќа „Скалино“ од Софија го најави излегувањето на бугарскиот превод на книгата „Јазичен триптихон“ („Езиков триптих“) од Славе Ѓорѓо Димоски. Делото од македонски...

Славе Ѓорѓо Димоски прв добитник на наградата „Антево перо“

Поетот Славе Ѓорѓо Димоски е добитник на наградата „Антево перо“, првпат востановена оваа година во чест на великанот на македонската поезија Анте Поповски. Како...

Препеви на руски на поезијата на Славе Ѓорѓо Димоски

Во списаниетo за поезија „Н.Ардис“, кое излегува во Москва, Русија, во препев на руски од Олга Панкина објавен е пообемен циклус песни од Славе...