Ознака: скулптура

Египет тврди: Ја украдоа Тутанкамоновата глава!

Скулптурата „Глава“ на младиот крал Тутанкамон e продадена на аукција во Лондон за околу 5 милиони долари. Скулптурата стара повеќе од 3.000 години е...

Во Стоби откриена скулптура на богот Дионис

Минатата седмица на археолошкиот локалитет Стоби беше откриена мермерна скулптура со претстава на богот Дионис. Исклучителното откритие е резултат на археолошките истражувања во рамките...

Наградата за скулптура за Гордана Хаџи-Николова Малашев

Годинашната награда за современа скулптура „Академик Боро Митриќески“ отиде во рацете на авторката Гордана Хаџи-Николова Малашев, за делото „Сѐ уште жив“. Изложбата насловена „Современа...

Откриена скулптура на Леонардо да Винчи

„Богородица со насмеаното дете“ е насловот на скулптурата за која се смета дека ја создал Леонардо да Винчи, прва негова воопшто идентификувана зачувана скулптура,...

Кинескиот град од мраз

Скулптурите од мраз на годинашниот фестивал во Харбин, Кина, се прикажани во серијалот фотографии. Фестивалот привлекува бројни посетители кои сакаат да ги видат интересните...

Изложена хиперреалистична монументална скулптура на Башески

Новото дело на скулпторот Жарко Башески, скулптурата „Вон...“, од петокот е изложено за јавноста во Музејот на градот Скопје. Во хиперреалистичен манир, карактеристичен за...

„Фузија“ на Сашо Саздовски ќе биде поставена во Аргентина

Скулпторот го изработи делото во метал на Интернационалниот симпозиум на монументална јавна скулптура Скулптурата од метал под наслов „Фузија“ на македонскиот скулптор Сашо Саздовски ќе...

Скулптурата „Вон…“ на Жарко Башески во Музејот на градот Скопје

Во Музејот на градот Скопје вечерва во 20 часот ќе биде промовирана скулптурата „Вон...“ („Out of...“) на скулпторот и професор на Факултетот за ликовна...

„Раситнето“ еврото во центарот на Скопје

Краток беше векот на скулптурата на монета од едно евро поставена во центарот на Скопје. Неполни 24 часа од нејзиното поставување од страна на граѓанската...

Жарко Башески со „Задушување“ на „Арт капитал“

Скулпторот со видеообраќање на Дунав, беше дел од уметниците што го отворија третото фестивалско издание во Сентандреја Со видеообраќање на лед-екран поставен на Дунав, скулпторот...