15.5 C
Skopje
20.8.2019 - 5:45

Ознака: скулптор

Ме вознемируваат покорноста и надмоќта како меѓучовечки релации

Љубиша Камењаров, скулптор Во Мобилната галерија на Центарот за современи уметности, во Паркот на франкофонијата е поставена скулптурната инсталација „Управило“, наменска, просторна инсталација на уметникот...

Mе интересира сензибилитетот на поднебјево

Глигор Стефанов, скулптор Гледам дека светот не е многу заинтересиран за Балканот и за Македонија, туѓо му е сето тоа, има докази и на...

Создавање на човекот (1)

Записи во несоница Материа прима. Најнапред глина за ателјето на големиот Скулптор. И ги создаде Тој, откако ги оддели водите од копното и копното од...

Изложба на бугарскиот скулптор Пројнов

Во Културно-информативниот центар на Бугарија во Скопје е отворена изложба на скулптури „Балкански ангели“ на бугарскиот скулптор Александар Пројнов-Апер. Изложбата е поставена по повод националниот...

Ние сме граѓани на светот, а Македонија ми е инспирација

Петре Николоски, скулптор Неговото дело „Бесконечност“ е изложено како завршна активност за годинава во рамките на 70-годишниот јубилеј на Националната галерија на Македонија, еден од...

Боро Митриќески остави незаборавни дела

Меѓу 350-те дела што ги создаде препознатливиот портретист во македонската современа уметност е и портретот на Танас Луловски-Тане Крајот на оваа јубилејна година, кога Националната...

Вљубен сум во мермерот

Драган Попоски-Дада, скулптор Не ми пречеше правот од мермерот, единствено грешев што додека делкав цигарата ми беше во уста, рече познатиот автор и пензиониран...

Пандора и Сашо Саздовски изложуваат во Дубаи

Самостојната изложба „Утопија“ - слики, цртежи и инсталации, на визуелната уметница Пандора Апостолоска-Саздовска, како и „Објекти“, скулптури и цртежи на скулпторот Сашо Саздовски, ќе...

Отворена ретроспективата на Драган Поповски-Дада

Ретроспективната изложба на македонскиот скулптор Драган Попоски-Дада е отворена во „Даутпашиниот амам“, во рамките на одбележувањето на 70-годишнината од постоењето на Националната галерија на...

Човекот е оптоварен со медиуми и желба за себепромоција

Мислам дека успевам да го контролирам времето поминато надвор од фокусот кон работата, затоа што моите дела бараат преголема посветеност, вели авторот на хиперреалистичната...