Ознака: Скопски легенди

Човекот што ја спаси резбата од црквата „Св. Спас“

За време на Втората светска војна и окупацијата, тој бил речиси единствениот чувар на овој споменик на културата. Времињата биле воени и опасни. Окупаторот...

Од занает никој не се збогатил, ама и не умрел...

Деновиве се актуелни субвенциите за занаетчиите во Старата скопска чаршија, за да им се помогне во нивното опстојување и за зачувување на големата традиција...

Првите животни во зоолошката градина ги донеле скопските ловџии

Тоа што скопските ловџии својот лов ѝ го подарувале на зоолошката градина што се формирала, не е случајно. На поинаков начин и не можело...

Пиколомини и чумата во Скопје

Љубителите на уметничките приказни велат дека, ако Пиколомини му се одмаздил на Скопје поради Виена, и Скопје му се одмаздило на Пиколомини: генералот бил...

Скандал во Скопје – кој ја украде сликата на Пикасо

Возбудливата и необична сторија започнува есента 1971 год., кога на насловните страници на скопските весници е објавена бомбастичната вест насловена „Украден Пикасо“. Таа вест...

Несекојдневна драма во скопскиот парк

Движејќи се околу кафената „Кермес“, мајмунката Милева забележала бебе во количка, му се приближила и грабнувајќи го, заедно со бебето, се искачила на најблиската...

Симон де Бовоар и Жан Пол Сартр во Скопје

Скопски легенди За да ја открие загатката, новинарот влегол во хотелот и го замолил рецепционерот да ѕирне во книгата на гостите, за да открие...

Градоначалник напишал книга за Скопје

Салих Асим, или Сали-бег, е извонредно значајна личност за Скопје, која во еден период била подзаборавена. Тој дури во три мандати бил градоначалник, односно...

Францускиот маршал бил воодушевен од иконостасот во црквата „Св. Спас“

Тој особено бил воодушевен од иконостасот изработен во резба, а тоа свое воодушевување го изразил со зборовите: „Ова е најубавото нешто што го видов...

Гранап – како се пазарело во кризни ситуации

Во времето кога во гранапите можеше слободно да се купува сѐ, иако купонскиот систем беше одамна укинат, остана практиката во нив да се набават...