Ознака: Скопски легенди

Фудбалски куриозитети што не се забораваат

Дали сте знаеле дека познатиот сликар Никола Мартиновски покажувал многу таленти, меѓу кои и за спортот? Бил голман, и тоа во еден од најпознатите...

Првиот незаборавен лет – Лондон, Скопје, Индија

Дента кога полетал авионот 1912 година (27 ноември), се собрале многу скопјани на месноста Јурија, а се одржала и пригодна свеченост. Утредента, Агафонов приредил...

Непознато Скопје – Клиничкиот центар бил полјана за спортски игри

Скопски легенди Многу специфики и интересни детали од старо Скопје денес се заборавени. Она што некогаш било сензација, забава, традиција, популарно собиралиште, денес е останато...

Тајната на фотографијата од скопскиот кеј

Скопски легенди Постои една фотографија направена на скопскиот кеј пред земјотресот, која на извонреден начин го слика тогашно старо Скопје. Ми ја подари еден пријател,...

Љубов и мода – одлики на скопскиот шарм

Малку е познато дека најубавите скопски палати се поврзани со љубовта, бидејќи тие биле изградени како подарок за саканите сопруги. Токму затоа, тие скопски...

Како две Англичанки го виделе Скопје во 1863 година

Скопски легенди Мис Аделин Паулина Ирби и мис Џорџина Мјур Макензи се познати хуманитарки, патописки и интелектуалки, кои неколкупати пропатувале низ Балканот кон средината и...

Необични скопски слики

Некои слики не мора да бидат од далечната историја за да ни бидат драги и привлечни. Но денес сме ги заборавиле и ретко ни...

Кога е основан Заводот за јавно здравје во Скопје?

Скопје во тој период е во многу тешка ситуација, како и многу градови во Европа и на Балканот. Владеат маларијата и тропските болести, а...

Кои биле славните скопски чешми?

Во Скопје навистина постоеле голем број чешми, а наведувањето на нивните имиња зборува за настаните, личностите и топонимијата на градот. Еве некои од нив:...

Ако го сакаш Скопје – дојди, ќе те чекам на кејот

Во тие рани тинејџерски години пред земјотресот, кејот беше нашето романтично место и гнездо на љубовта. Тука се разменуваа првите срамежливи погледи, првите нежни...