2.8 C
Skopje
7.12.2021 - 12:50

Ознака: скм

Ќе се воведат државна гарантна шема, даночен календар и е-фактура

Фатмир Бесими на средба со СКМ Воведување на државна гарантна шема, даночен календар, електронска фактура, се некои од барањата кои министерот за финансии Фатмир Бесими...

СКМ побара Владата итно да почне со решавање на економските...

Стопанската комора на Македонија упати честитка за изборот на новата влада, но побара веднаш да се седне на маса за да се утврдат приоритетите...

На стопанството му е потребно да продолжи поддршката

Ширењето на коронавирусот во Европа го почувствуваа домашните компании речиси од сите дејности, пред сѐ компаниите што имаат партнери од Европската Унија, поточно што...

СКМ: Повеќето од компаниите не планираат отпуштање работници

Анкета спроведена меѓу членки на Стопанската комора на Македонија утврдила дека 9 од 10 компании не планираат отпуштање на вработените поради кризата предизвикана од...

Како да се спасат ликвидноста и работните места

Операционализацијата на мерките за поддршка на економијата мора да биде итна, навремена, многу ефикасна и средствата мора брзо да стигнат до компаниите, со минимизирање...

Ќе се дојде до ситуација да нема рударство во земјава

ЗА И ПРОТИВ ИЗМЕНИТЕ ВО ЗАКОНОТ ЗА МИНЕРАЛНИ СУРОВИНИ Ние како асоцијација не сме согласни да се носи закон по скратена постапка, бидејќи нема потреба...

Минималецот ги брка работниците

Има огромна одбивност од работниците кон нископлатените работни позиции, особено во трудоинтензивните дејности, како што се текстилната, преработувачката и кожарската индустрија, што и не...

Челичната индустрија бара владина поддршка

Владата има на располагање низа можни мерки што ги преземаат и другите земји, но ќе видиме што ќе одлучи, изјави претседателот на Здружението на...

Пазарџиите уште се пазарат за законот

Групацијата на пазари при Стопанската комора на Македонија смета дека е потребно да се одложи или целосно да се укине Законот за трговија на...

Тешко се освојуваат нови пазари во регионот

Простор за соработка има во секоја дејност од стопанството, имајќи ги предвид меѓусебната близина, познавањето на пазарите и долгогодишната традиција на соработка изразена преку...