22.5 C
Skopje
18.9.2021 - 0:38

Ознака: систем

Реформи во образовниот систем во Македонија?

Во последно време, покрај сериозните економски, здравствени и политички проблеми, вниманието ни е свртено и кон реформите во основното образование, потсистем од системот на...

Систематско образование за образовниот систем

Македонското образование има многу недостатоци и се потребни итни реформи за подобрување на квалитетот на образовниот процес. Меѓутоа секоја реформа треба да биде транспарентна,...

Како мерките на метричкиот систем се претвораат во англоамериканскиот систем?

Ајде да видиме... Иако постојат многу мерни системи, официјално во употреба се меѓународниот или метрички и англоамериканскиот, кој се користи во САД и во неколку...

Добитникот – губитник, губитникот – победник?!

Американците се пред најнеизвесните избори во историјата, на кои голема е веројатноста дека ќе има и највисок одзив досега. Таа реална претпоставка, пак, дополнително...

Здравствениот систем се подготвува за повеќе сценарија наесен

Планот за дополнителни рестрикции во региони каде што има појава на поголем број пациенти или се потенцијален ризик наскоро ќе биде промовиран, предупреди деновиве...

Т-клетките се дел од имунолошкиот систем што има меморија

Истражување за имунитетот во врска со коронавирусот На секое едно лице што е „позитивно на антитела“, доаѓаат две лица каде што се „пронајдени специјализираните Т-клетки...

Нашата цел е целосно ресетирање на нефункционалниот систем

Јасно е дека на политичката сцена во моментов се самонаречените големи партии, кои ние во унијата ги препознаваме само како големи надувани балони, истакна...

Здравствениот систем пред најсериозно искушение

Здравствените власти смируваат дека државата има капацитет да се справи и дека на секој пациент ќе му биде дадена медицинска помош. Колку се долгорочни...

Довербата во јавно-здравствениот систем клучна за справување со секаква закана

Македонскиот јавно-здравствен систем, без оглед што влече некакви позитивни рецидиви од поранешниот југословенски систем, нема доволен капацитет за справување со поголем наплив на пациенти,...

АХВ: Системот за справување со африканската свинска чума обезбедува заштита и...

Планот за итни мерки на Агенцијата за храна и ветеринарство, за справување со болеста африканска свинска чума обезбедува висок степен на заштита и спречување...