20.8 C
Skopje
26.7.2021 - 4:45

Ознака: систем

Долговите на граѓаните не го загрозуваат банкарскиот систем

Доколку продолжи тенденцијата на отпуштање работници или ако се намали стапката на вработеност, може да се очекува дополнителен раст на нефункционалните кредити кај категорија...

Како да се подобри кондицијата на пензискиот систем?

Експертите укажуваат дека полнењето на пензискиот фонд со придонесите од пријавените работници е доста комплексно прашање, на кое треба да се посветува сериозно внимание,...

Полнењето на шахтите со отпад старо-нова „спортска“ дисциплина

Канализацискиот систем е преполн со ѓубре, градежен шут, најлони, влажни марамчиња и разни други отпадоци, а тоа е проблем со кој многу години се...

Шахот добива сѐ поголем простор во образовниот систем

Шахот е одлична алатка за развој на размислувањето и за подобрување на способностите кај децата, меѓу кои трпеливоста, успехот, стратегиското размислување, способноста за решавање...

Времето како клучен фактор за реструктурирањето во образовниот систем

Министерката за образование и наука Мила Царовска смета дека е доволно времето за квалитетна подготовка на системот за од 1 септември. Од друга страна,...

Партискиот систем според видот на партиите

Раѓањето на мултипартизмот во Македонија Неодамна излезе од печат најновата книга на Ѓорѓи Спасов, насловена „Раѓањето на мултипартизмот“ - страници од македонската политичка историја во кои...

Реформи во образовниот систем во Македонија?

Во последно време, покрај сериозните економски, здравствени и политички проблеми, вниманието ни е свртено и кон реформите во основното образование, потсистем од системот на...

Систематско образование за образовниот систем

Македонското образование има многу недостатоци и се потребни итни реформи за подобрување на квалитетот на образовниот процес. Меѓутоа секоја реформа треба да биде транспарентна,...

Како мерките на метричкиот систем се претвораат во англоамериканскиот систем?

Ајде да видиме... Иако постојат многу мерни системи, официјално во употреба се меѓународниот или метрички и англоамериканскиот, кој се користи во САД и во неколку...

Добитникот – губитник, губитникот – победник?!

Американците се пред најнеизвесните избори во историјата, на кои голема е веројатноста дека ќе има и највисок одзив досега. Таа реална претпоставка, пак, дополнително...