Ознака: СИПРИ

Големите сили го обновуваат своето нуклеарно оружје

Според меѓународниот институт на мирот СИПРИ Институтот со седиште во Стокхолм, во извештајот објавен на 15 јуни, наведува дека во почетокот на 2020 година деветте...

Како да се фати чекор со глобалниот тренд на вооружување?

Додека државниот врв декларативно е со неподелено мислење дека буџетот на АРМ треба да биде зголемен во согласност со стандардите на воената структура кон...

Една третина од оружјето продадено во целиот свет е од САД

САД обезбедиле повеќе од третина од оружјето што се продало во светот во последните пет години, со што ја зголемиле својата улога како најголем...

Русија го презеде второто место во продажба на оружје

Русија се искачи на второ место меѓу земјите производители на оружје во 2017 година. Таа е рангирана по САД, кои се на првата позиција,...

Нуклеарното оружје се намалува, но државите продолжуваат да го модернизираат својот...

Вкупната количина на нуклеарно оружје во светот се намалува, но сите нуклеарни држави продолжуваат да ги модернизираат своите арсенали, стои во најновиот извештај за...