Ознака: синдикат

Синдикатот и Министерството за култура потпишаа Колективен договор

Министерот за култура Хусни Исмаили денеска во Министерството за култура со претставници на двата репрезентативни синдикати, СКРМ и СОНК, го потпиша Колективниот договор за...

Министерството за култура отвотено за барањата на синдикатот на културни работници

Од министерството за култура велат дека во неодамнешниот процес на нивелација на платите во сферата на културата, учество земале сите релевантни фактори меѓу кои...

Синдикатот на културните работници се закани со генерален штрајк ако не...

Синдикатот на културните работници се закани со генерален штрајк кој ќе започне на први октомври ако не им бидат спроведени нивните барања изнесени до...

Синдикалците бараат поголеми плати во јавниот сектор

Членовите на неколку синдикати, меѓу кои и на Синдикатот за образование, наука и култура денеска мирно протестираа на плоштадот во Куманово. Бараат Владата преку...

Синдикатот на културата реагира на одложената нивелација на платите

Синдикатот на културата (СКРМ) упати своја реакција во јавноста на одлуката на Министерството за култура очекуваната нивелација на платите да биде спроведена по завршувањето...

Хелсиншки: Работниците не веруваат дека синдикатите можат да ги заштитат

Работниците во земјава не ги уживаат своите права. Законската регулатива за оваа сфера е проблем, но, не основен, иако таа е сложена, непрецизна, расфрлена...

Синдикатот сака да ги следи претставките за кршење на работничките права

Независниот синдикат на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото (НСГРИТ) бара да го следи постапувањето по претставките за кршење на работничките права затоа...

СКРМ стана репрезентативен синдикат за вработените во културата

Синдикатот на културата на Република Македонија (СКРМ) официјално стана репрезентативен синдикат, кој ги застапува правата на вработените во областа на културата. Од министерката за...

Синдикатот на „Фени“ сѐ уште чека да заврши стечајот

Вработените на „Фени“ јавно прашуваат, кој има интерес да се одолжува стечајот Од Синдикатот на вработените во комбинатот „Фени“ во Кавадарци сѐ уште чекаат да...

НСП бара враќање на 12-часовните смени за униформираната полиција

Независниот синдикат на полицијата (НСП) бара итна промена на воведното ново седумчасовно работно време за работниците на униформираната полиција во полициските станици на територија...