16.8 C
Skopje
13.6.2021 - 19:14

Ознака: симболи

Секој трага по својот свет грал

Настани, симболи, алузии Ковидната 2020 година ги живее последните денови. Светската елементарна светска здравствена непогода со ковид-19 ја направи 2020 најлошата година во првите децении...

Новите црногорски лидери: Нема да ги менуваме симболите и надворешната политика

Лидерите од трите коалиции кои освоија мнозинство на изборите во Црна Гора денеска потпишаа постизборен договор, ветувајќи дека новата влада нема да покрене иницијативи...

Отплеткување на изборниот јазол

Настани, симболи, алузии Гордиевиот јазол, израз вкоренет во светската историја, лингвистика и психологија, може да биде мошне прикладен за да се опише сложеноста на сегашните...

Липите на Партизанска и на кејот се вишнеат половина век

Треба да почнеме да размислуваме за замена на старите липови дрвја во Скопје. Иако тоа е скап процес, тој не само што визуелно не...

Создавам мистична атмосфера што прилега на симболите во ликовниот јазик

Александра Ацеска, уметница „Близнакот“ (Дидимус) е наслов на тематската изложба на уметницата Александра Ацеска, што ќе биде отворена вечерва од 20 часот, во ликовната галерија...

Валавиците и стариот даб се симболи на селото Вирово

Во нашето село до пред 30-40 години работеле околу 80 валавици, кои биле познати и на пошироките балкански простори, а сега работат само две,...

Игрите околу претседателот Иванов

Во сегашната политичка ситуација во Македонија мошне интересна за објективно новинарско набљудување е позицијата на претседателот на државата Ѓорѓе Иванов, иако тој не е...

Ништењето на Водно – смрт за Скопје

Bо рамките на големите будалштини сега се реди гасоводот по Водно, проект во кој ќе се уништи речиси една третина од телото на планината....

Загрозениот јазик македонски

На почетокот нешто како вовед. Австралискиот славист, професорот Реџиналд де Бреј, еден од првите слависти, кои по Втората светска војна доаѓа во Македонија и...

Неоткриените симболи му даваат печат на македонскиот дизајн

Во македонската култура симболиката на фалусот е поврзана со оплодувањето и плодноста, како и одбрана од стравот од смртта. Овој симбол е искористен во...