7.2 C
Skopje
6.12.2019 - 15:30

Ознака: сива економија

Социјалната пензија ќе ја поттикне сивата економија

Во однос на поттикнувањето на неформалната економија, експертите велат дека тука веќе има простор за злоупотреба на социјалното право, со што би се поттикнале...

Непријавените вработени се дел од сивата економија

Непријавените работици се голем проблем на македонската економија. Непријавената работна сила е значаeн сегмент на сивата економија и тоа создава нееднакви услови, односно намалена...

Сивата економија ја вшмукува и работата на интернет

Непријавените работници се еден од најзначајните сегменти на сивата економија во Македонија. Неповолните состојби на пазарот на трудот, повеќедецениската висока стапка на невработеност и...

Бизнисот бара доверба, сигурност и правен континуитет

ИСТРАЖУВАЊЕ: УШТЕ ТРИ СТРАНСКИ КОМОРИ СО ЗАБЕЛЕШКИ ДО ВЛАДАТА Деловното опкружување во земјата сѐ уште не е на задоволително ниво, а ситуацијата дополнително ја влошуваат...

Сивата економија ќе се намали со дисциплинирањето на даночните обврзници

Управата за јавни приходи во 2018 година спроведе 7.148 контроли за фискализација, од кои кај 826 беа утврдени неправилности, и тоа во најголем дел...

Сивата економија ги „фарба“ и стопанството и државата

Најчести форми преку кои се манифестира сивата економија се затајување данок, неправилности во примената на Законот за работни односи, висок степен на мито и...

Потребно е сузбивање на сивата економија, корупцијата…

На презентацијата на истражувањето за бизнис-климата беше истакнато дека нивото на задоволство на компаниите од бизнис-регулативата сѐ уште остава простор за значително подобрување, иако...

УЈП и ССК координирано ќе се справуваат со сивата економија

Штетите од работата на нерегистрираните фирми за државниот Буџет се огромни, а само по продукт од ИТ индустријата изнесуваат шест милиони евра. Оштетени се...

Бизнисмените бараат сузбивање на сивата економија, постои масовна пререгистрација на фирмите

Бизнисмените бараат сузбивање на сивата економија како најголем проблем со кој се соочуваат бидејќи анализите направени од нивна страна покажуваат дека во 2018 година...

Бизнисмените бараат сузбивање на сивата економија

Бизнисмените бараат сузбивање на сивата економија како најголем проблем со кој се соочуваат бидејќи анализите направени од нивна страна покажуваат дека во 2018 година...