Ознака: СЗО

СЗО: Бројот на загинати во сообраќајни несреќи порасна на 1,35 милиони...

Секои 24 секунди еден човек гине во сообраќајни несреќи ширум светот, вкупно 1,35 милиони годишно и тие несреќи сега се главна причина за смрт...

СЗО: Ако се намали аерозагадувањето ќе се спасат еден милион животи

Животот на еден милион луѓе ширум светот годишно можат да се спасат до 2050 година ако се почитуваат целите за намалување на загадувањето на...

СЗО: Епидемијата на колера во Конго ќе трае уште најмалку шест...

Епидемијата на колера во Конго ќе трае уште најмалку шест месеци, изјави епидемиологот Питер Салама, заменик генерален директор на Светската здравствена организација. Тој вели дека...

Македонија е на врвот во групата земји во кои преваленцата на...

Три четвртини од смртните случаи се последица на незаразни болести, еден од тројца ученици има вишок килограми. Во Република Македонија три четвртини од смртните случаи...

СЗО: Загадениот воздух убива 600.000 деца годишно

Загадувањето на воздухот, како во затворен простор, така и на отворнo, годишно предизвикува смрт на околу 600.000 деца на возраст под 15 години, како...

Одобрени 33,4 милиони долари за развој на социјални услуги и ран...

Бордот на извршни директори на Светска банка денеска го одобри заемот во износ од 33,4 милиони долари наменет за натамошен развој на системот за...

Од што најмногу умираат Македонците

Најзастапени причини за смрт во Македонија се болестите на циркуларниот систем, кои учествуваат со 58,4 проценти, потоа неоплазмите со 18,3 проценти, ендокрините, нутритивните и метаболичките...

Каде е Македонија во спречување на суицидите

Според докторката Лидија Трпеска Попоска, специјалистка-психијатарка во заводот за ментално здравје на деца и младинци „Младост“, обидот за самоубиство и за убиство во светот...

Српската листа бара од Вучиќ да не се откажува од северно...

Градоначалниците на општините со мнозинско српско население во Косово, во отворено писмо до претседателот на Србија Александар Вучиќ, побараа од него да не се...

Можниот српско-косовски компромис: независност за СЗО?

Официјалниот став на Белград, кој беше пренесен и во текстот на „Политика“, е дека тие ги исполниле своите обврски од претходниот договор, а сега...