22.8 C
Skopje
12.6.2021 - 22:28

Ознака: СЗО

СЗО: Епидемијата на колера во Конго ќе трае уште најмалку шест...

Епидемијата на колера во Конго ќе трае уште најмалку шест месеци, изјави епидемиологот Питер Салама, заменик генерален директор на Светската здравствена организација. Тој вели дека...

Македонија е на врвот во групата земји во кои преваленцата на...

Три четвртини од смртните случаи се последица на незаразни болести, еден од тројца ученици има вишок килограми. Во Република Македонија три четвртини од смртните случаи...

СЗО: Загадениот воздух убива 600.000 деца годишно

Загадувањето на воздухот, како во затворен простор, така и на отворнo, годишно предизвикува смрт на околу 600.000 деца на возраст под 15 години, како...

Одобрени 33,4 милиони долари за развој на социјални услуги и ран...

Бордот на извршни директори на Светска банка денеска го одобри заемот во износ од 33,4 милиони долари наменет за натамошен развој на системот за...

Од што најмногу умираат Македонците

Најзастапени причини за смрт во Македонија се болестите на циркуларниот систем, кои учествуваат со 58,4 проценти, потоа неоплазмите со 18,3 проценти, ендокрините, нутритивните и метаболичките...

Каде е Македонија во спречување на суицидите

Според докторката Лидија Трпеска Попоска, специјалистка-психијатарка во заводот за ментално здравје на деца и младинци „Младост“, обидот за самоубиство и за убиство во светот...

Српската листа бара од Вучиќ да не се откажува од северно...

Градоначалниците на општините со мнозинско српско население во Косово, во отворено писмо до претседателот на Србија Александар Вучиќ, побараа од него да не се...

Можниот српско-косовски компромис: независност за СЗО?

Официјалниот став на Белград, кој беше пренесен и во текстот на „Политика“, е дека тие ги исполниле своите обврски од претходниот договор, а сега...

Таневска: УНФПА помага во воведувањето најсовремени протоколи за водење бременост и...

Унапредување на капацитетите на здравствените работници и воспоставување на модерни системи за градење на тие капацитети, како и воведување на најсовремени протоколи и стандарди...

СЗО: Протоколот за борба против шверц на цигари стапува во сила...

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти денеска дека Меѓународниот протокол за борба против шверц на цигари, кој во ноември 2012 година го усвоија 170 земји,...