18.8 C
Skopje
18.6.2021 - 1:13

Ознака: сектор

Граѓански активизам, но за чии цели

Дали партиите манипулираат со граѓанскиот сектор Изминативе три децении самостојност во Македонија како печурки се појавија еден куп граѓански организации и движења, кои во свое...

Приватниот сектор поотворен за вработувања на телесните инвалиди од јавниот

Од Сојузот на лица со телесен инвалидитет признаваат дека, поради субјективни и објективни причини, не сите нивни членови се конкурентни на пазарот на трудот,...

Креативниот сектор на Велика Британиjа на работ на уништување

Велика Британија се соочува со културна катастрофа и загуба на повеќе од 400.000 работни места како резултат на пандемијата на коронавирусот, предупредуваат лидерите од...

Каде оди банкарскиот сектор?

Познатата меѓународна агенција за консултантски услуги „Мекинси енд компани“ го објави годишниот преглед на банкарскиот свет за минатата година. Процените и прогнозите во овој...

ФАО ќе ja засилува отпорноста на земјоделскиот сектор

Климатските промени предизвикуваат големи штети на земјоделското производство, влијаат на егзистенција на руралните средини и на безбедноста на храната. Особено ранливи на климатските промени...

Уредбата не ги содржи вработените во граѓанскиот сектор, туку само...

Реакција Иницијативата „Културата е насловна страна на секое општество“ на „Јадро“, асоцијација на независната културна сцена, и Синдикатот на културата на Македонија (СКРМ) реагира по...

Туристичко-угостителскиот сектор пред колапс

Инволвираните во оваа дејност истакнуваат дека секторот се соочува со шок од досега невидени размери, кој ги нарушува сложените меѓусебни деловни врски помеѓу компаниите...

Закони за реформи на безбедносно-разузнавачкиот сектор пред пратениците

Собранието вчера го усвои во прво читање сетот закони од областа на безбедноста и разузнавањето, со кои, меѓу другото, се реформира Управата за безбедност...

Нереалните плати во јавниот и во државниот сектор ја уништуваат економијата

Диспропорција во платите се случува само во сектори каде што нема реален пазар, велат упатените, посочувајќи дека во сектори каде што пазарот е развиен,...