Ознака: „северна“

Северна Кореја се бори со глад

Севернокорејскиот лидер Ким Јонг-ун замени уште повеќе партиски функционери, наводно поради нивниот неуспех да се справат со долгогодишниот недостиг од храна, како што информираа...

„Во внатрешноста на тајната“

Во својот патопис „Во внатрешноста на тајната“, португалскиот писател Пеишото пишува за малите работи од секојдневниот живот на луѓето. Како на пример, за тоа...

Феномените руска вакцина и северна влада

Деновиве, драг читателу, по подолго време пак го препрочитував Иполит Тен, кого некои го сметаат за застарен позитивист во естетиката, но мене неговата фасцинантна...

„Северна Македонија, прва крв“

Ако сето ова што ѝ се случува на Македонија во последните четири години може да се стави во фабулата на еден филм од жанрот...

Издвоеното мислење и неговата сила

Во овој речиси двегодишен период на спроведување политики на добрососедство, во кој за возврат од соседите се оспорува македонскиот национален идентитет, ниту една научна...

Датумот веднаш

Сѐ поизвесно е дека денеска, на Советот на министри на ЕУ, во Луксембург, напредокот на Македонија можеби ќе биде тема на состанокот, но повторно...

Македонија го тестира 30-то столче во НАТО

И покрај очекувањата дека со потпишувањето и имплементацијата на Преспанскиот договор автоматски ќе се отворат евроатлантските перспективи за Македонија, неизвесноста во тој процес и...

Договорен и стартот за употреба на Северна

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, вчера го презакажа терминот за распишувањето на претседателските избори од 17.30 во 18 часот. Во исто време во грчкиот...

На Северна ќе се навикнуваме во две етапи

Со каков интензитет и во кои временски рокови придавката Северна, во согласност со новото име на државата, ќе навлегува во животот на граѓаните и,...