Ознака: Св. Кирил и Методиј

Изборот на ректор под вкрстен оган

Според проректорите, процесот за избор на ректор е загрозен, Јанкуловски тврди дека сѐ се одвива законски Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ се претвори во поле...

Само автономни универзитети можат да го заземат своето вистинско место во...

ИНТЕРВЈУ СО ПРОФ. Д-Р НИКОЛА ЈАНКУЛОВСКИ, РЕКТОР НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ Студентите на УКИМ се стекнуваат со знаење, а потоа и со диплома...

Џафери ја предводи државната делегација во Ватикан

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, на 24 мај ќе ја предводи државната делегација за одбележување на традиционалната манифестација „Македонија во чест на Св. Кирил“,...

„Св. Кирил и Методиј“ неработен за сите граѓани

Министерството за труд и социјална политика соопшти дека 24 Мај, петок - „Св. Кирил и Методиј“, Денот на словенските просветители е неработен ден за...

Заедничко одбележување на Св.Кирил и Методиј и на Прличев, предлага бугарско-македонската...

Мултидисциплинарната експертска комисија меѓу Бугарија и Македонија ќе им прeдложи на владите на двете земји заедничко одбележување на Денот на Светите браќа Кирил и Методиј...

Ангела Каранфилова претставничка на „Малиот битолски Монмартр“ во Романија

Членовите на детското ликовно студио „Св. Кирил и Методиј“ („Мал битолски Монмартр“), Ангела Каранфилова и менторката Елена Хаџи Антонова ги претставуваа Битола и Македонија...

Македонија ги слави сесловенските просветители браќата Свети Кирил и Методиј

Македонија денеска го одбележува Денот на сесловенските просветители и учители или Денот на светите солунски браќа Свети Кирил и Методиј. Во 11-ти век Црквата го...

Иванов: Наша должност е да го негуваме наследството на светите Кирил...

Правото на сопствен јазик, на образование, на самоидентификација и денес се основни универзални и европски човечки вредности. Јас денес го говорам македонскиот јазик, исто...

Македонија и Бугарија на заедничко поклонение во Рим во чест на...

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев со делегација на владини претставници како и претставници од Македонската православна црква и Римокатоличката Црква во...