Ознака: свинска чума

Нови жаришта на свинска чума во соседството, забраните продолжуваат

Се препорачува фармерите и натаму да ги спроведуваат биосигурносните мерки, а граѓаните што патуваат надвор да не носат во куферите храна од животинско потекло,...

Во Шпанија нема африканска свинска чума

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, денеска имаше работен состанок со амбасадорот на Шпанија во Македонија, Емилијо Лорензо Сера. На состанокот, како што...

Африканска свинска чума откриена во Унгарија

Пет случаи на африканска свинска чума кај диви свињи во околината на Будимпешта се откриени од страна на Унгарската национална Агенција за безбедност на...

Засилени контроли на границите поради свинска чума

Царинската управа врши засилени контроли на граничните премини за да спречи ширење на свинската чума во земјава, во согласност со препораките од Агенцијата за...

И армијата ќе се вклучи во борбата против свинската чума?

Околу 18.000 свињи се одгледуваат без биосигурносни мерки во земјава и селските семејства ќе треба да ги заколат за што ќе добијат надомест од...

Поради африканската чума нема свинско од Србија

Во Македонија нема африканска свинска чума, состојбата будно се следи, а превентивните мерки се подигнати на максимално ниво, посочи директорот на АХВ, Зоран Атанасов,...

Преземени сите мерки за заштита од свинска чума

Иако мерките против африканска свинска чума се на највисоко ниво, не е исклучена можноста од појава на болеста во земјава, заклучија ветеринарите на координативниот...

Свинската чума стигна до Источна Европа

Повеќе од 120.000 свињи се убиени во Бугарија во обид да се ограничи бројот на случаи на свинска чума. Африканскиот вирус во моментот се шири...