Ознака: светските

Светските метрополи во натпревар за најзелен град

Градоначалниците и градските совети ги зајакнаа своите мерки за храбро да ги намалат штетните јаглеродни емисии во нивните градови, покрај пасивноста на националните влади,...

Колку ги чинеше пандемијата светските економии

Како што пандемијата на ковид-19 влезе во својата трета години, САД уживаа продолжен бум на берзата, а светскиот трговски суфицит на Кина достигна рекордно...

Коронавирусот и корупцијата го „минираат“ рејтингот на светските лидери

Животот со пандемијата во светот продуцира редица глобални политички скандали, го засили темпото на корупцијата, а сето тоа придонесе да се намалат рејтингот и...

Корона-кризата го сруши рејтингот на светските лидери

По катастрофалниот втор бран на ковид-19 во Индија, премиерот Нарендра Моди го загуби првото место на ранг-листата за најдобар рејтинг меѓу 13 светски лидери....

Пандемијата не го поштеди рејтингот на светските лидери

И покрај тоа што вториот бран беснее во неговата држава, индискиот премиер Нарендра Моди и натаму важи за политичар со највисок рејтинг меѓу избраните...

Колку следбеници имаат светските лидери на социјалните мрежи

Животот во пандемија очигледно го менува и начинот на кој функционира светската политика. Во тој правец е и последното истражување, насловено „Твитдипломаси“, во кое...

Дали вирусот го „инфицира“ и моралот кај светските политичари

Светската политика изминатиов период очигледно беше длабоко погодена од штетните влијанијата на корона-кризата. Гледано низ перспективата на тоа како функционираат државните и нејзините политичари,...

Пандемијата ги засили девијациите на социјалните мрежи

Случајот „Јавна соба“, Тик ток, разни објави на Фејсбук и на Твитер од интимна приватна природа за разводи, смирувања, натпревари кој повеќе пластика и...

Пандемијата драстично ја зголеми задолженоста на светските економии

Јавниот долг на Македонија, заклучно со 31 март 2020 година, достигна 50,7 отсто од БДП што, според домашните експерти, е „жртва“, која како и...

Како побрзо до светските пазари

Македонија како земја со изобилство на сонце има врвен квалитет на земјоделските производи, сепак мал дел од нив се обработува во насока на добивање...