31 C
Skopje
23.9.2018 - 18:40

Ознака: светска банка

Намален јавниот долг на државата

Светската банка забележа дека Македонија за краток период има исклучителен напредок во управувањето со јавниот долг, соопшти Министерството за финансии. Во објавата за напредокот во...

СБ: Има исклучителен напредок во управувањето со јавниот долг во Македонија

Македонија за кус период има исклучителен напредок во управувањето со јавниот долг, велат од Светска банка (СБ). Во објавата за напредокот во рамки на...

Заев-Георгиева: СБ да ги поддржи проектите поврзани за развој на општините

Светска банка да ги поддржи проектите поврзани со локалниот економски развој на општините во Република Македонија, овозможувајќи им поголема финансиска самостојност и создавање услови...

Средба Заев-Светска банка: Економијата во Македонија закрепнува

Премиерот Зоран Заев денеска на средба со делегација на Светска банка беше информиран за позитивните прогнози за економски раст во Македонија кои неодамна беа...

СБ: Македонската економија годинава со раст од 3,2 отсто

Светска банка во најновиот извештај за економските перспективи, прогнозира дека растот на македонската економија годинава ќе изнесува  3,2 процента. Според СБ, во Македонија по надминувањето на...

Мантованели: Инвестициите во Македонија исчезнаа поради политичката криза

Политичката криза имаше сериозно влијание врз македонската економија, таа доведе до исчезнување на инвестициите од формулата за развој, а секако во земјата е пожелно...

И со пет отсто пораст, Европа не се стигнува и за...

Ветувања, прогнози, идеи за промена на економската ситуација, за пораст на економијата има постојано, но малкумина ја гледаат бенефицијата од порастот на македонската економија Темата...

Од Македонија се иселени 25 отсто од популацијата

Земјите од Западен Балкан мора да достигнат пораст од пет отсто за да можат за 20 години граѓаните од ова поднебје да го имаат...

Светска банка дава поддршка за прогресивното оданочување

Светска банка ја поддржува и смета дека е прифатлива најавената даночна реформа и воведувањето прогресивно оданочување, но порачува дека Владата треба да направи повнимателна...

Родовата нееднаквост на пазарот на трудот создава загуби во БДП

Истражувањата на Светска банка покажуваат дека во Македонија само 45 проценти од жените на возраст од 15 до 24 години се вработени или се...