Ознака: Светската

Со зајакнување на имунитетот на домашната економија против надворешните ризици

Од Народната банка за „Нова Македонија“ посочуваат дека не само затегнувањето на монетарната политика на ФЕД туку и сѐ уште присутната глобална непредвидливост поради...

Дали велесилите навистина се повлекоа од Блискиот Исток?

Пред околу четириесет години, американските сојузници беа загрижени за тоа што ќе донесе повлекувањето на САД по настаните во Југоисточна Азија и на Блискиот...

Светската популација до 2064 година ќе достигне над 9 милијарди луѓе

Светот веќе тргна кон курсот за намалување на вкупниот број на населението во иднина. Иако експертите се согласуваат, сепак, тие не размислуваат исто за...

Светската банка проектира раст на македонската економија од 4,6 отсто

Од земјите во регионот, најголем раст на БДП оваа година Светската банка проектирала за Црна Гора, чие БДП треба да се зголеми за 10,8...

Јагленот и понатаму главен ресурс во светската индустрија

Амбициозните глобални цели за намалување на емисиите на јаглерод веќе претрпеа значителен удар минатата недела, кога Кина, која неодамна вети дека ќе ги повлече...

Азија е најнаселена, Јапонија има најстаро население

Шест факти за светската популација Светскиот економски форум (СЕФ) издвои шест факти за светската популација. Азија е дом на 60 проценти од вкупниот број луѓе...

Светската банка очекува закрепнување на економијата дури наредната година

Најновиот извештај на Светската банка за Западен Балкан покажува дека јавниот долг во земјава достигнал 60 проценти од БДП и се очекува тој да...

Кризата во Суецкиот Канал ја парализира светската трговија

Транспортниот брод „Евер гивен“, кој заринка неодамна и го блокира Суецкиот Канал, клучен поморски пат, конечно е ослободен и е свртен во „вистинската насока“. Ова,...

Вакцините нова „валута“ во пазарењето на светската политика

Животот со пандемијата го менува начинот на кој функционираат државите. Ако до неодамна природните ресурси како нафтата, гасот или водата беа главен адут за...

Каде е Македонија на светската ранг-листа

Според истражувањето на специјализираниот портал за еколошки теми „Сејв енерџи“, најголеми заштитени региони во Европа имаат Германија, или 17.654 километри, Шведска, со 15.254 километри,...