Ознака: светот

Најсмртоносни животни во светот

Од комарци умираат 750 илјади луѓе годишно, а од ајкули само шест Кога ќе се соберат сите смртни случаи во една година што настанале како...

Турчинка е највисоката жена во светот

Турчинката Румеиса Гелги (24), висока два метра и 15 сантиметри, е прогласена за највисока жена во светот, со што по вторпат влезе во Гинисовата...

Светот и Македонија одбележуваат 700 години од смртта на Данте Алигиери

Во пресрет на Неделата на италијанскиот јазик Низа културни настани промовирани од Амбасадата на Италија во Скопје се предвидени за второто издание на Неделата на...

Се поставува најдолгиот подводен интернет-кабел во светот

Компанијата „Фејсбук“, заедно со неколку телекомуникациски компании, финансира проект за поставување на најдолгиот подводен кабел во светот. Станува збор за проектот наречен „2Африка“, кабел што...

Копенхаген прогласен за најбезбеден град во светот

Копенхаген е најбезбедниот град во светот, според индексот објавен од лондонската Economist Intelligence Unit, во која рангирани се 60 меѓународни дестинации врз основа на...

Дубаи го отвора најголемото панорамско тркало во светот

Службениците задолжени за туризам во Дубаи речиси секојдневно работат за да ја прошират понудата на оваа популарна локација, а еден од новитетите што ќе...

Коронавирусот и натаму причина број еден за загриженост во светот

„Ипсос“ спроведе истражување во однос на тоа кои се најголемите причини за загриженост во светот. Според истражувањето, тековната пандемија на коронавирусот сè уште предизвикува...

Tретина од вкупната површина на светот ќе стане уште посува

Бројот на екстремни временски неприлики што се случуваат во светот се зголемува како резултат на климатските промени, покажаа истражувањата. Околу две третини од копното на...

Економијата нема да остане имуна на промените во светот

Глобалната економија и капитализмот се наоѓаат на крстопат поради пандемијата на ковид-19, климатските промени, подемот на дигиталната технологија и променливата природа на пазарот на...

Сунѓерите се можеби најстарата форма на живот во светот

Фосилни структури што потсетуваат на сунѓерите, откриени во северозападна Канада, кои живееле во океаните пред 890 милиони години, се можеби најстарата форма на живот...