24.8 C
Skopje
18.6.2021 - 13:12

Ознака: светот

Екоопштините може да го спасат светот

Екоопштината е заснована врз принципите на одржлив развој. Самата идеја првпат се појави во Финска, летото 1980 година, но првата таква општина се појави...

Најопасната градина во светот

Во оваа градина, градинарите не пристапуваат кон растенијата без заштитна облека. „Алнвик поисон гарден“ се наоѓа во Нортамберленд во Велика Британија и е дел...

Најосаменото место на светот

Наречено е најосамено место на светот поради најголемата оддалеченост од копното. Најблиското земјиште до гребенот Станард е оддалечено 40 км. Го нарекуваат најосаменото место...

Откривањето на светот

Едноставен аргумент во прилог на тврдењето дека Земјата има облик на топка е познат од античко време. Се темели на набљудувањето при затемнување на...

Откриена мистеријата на најосамената куќа на светот

Јужно од Исланд, на островот Елидеј, е изградена мала бела куќа, за која се верува дека е најосамена на светот. За неа постојат голем...

Во Полска се отвори најдлабокиот базен во светот

Најдлабокиот базен во светот со пад од 45,5 метри, наменет за нуркачи, беше отворен недалеку од Варшава. Базенот е наречен „Дипспот“ и е полн...

Човекот што го издрибла светот

Кај нас медиумите знаат сè. Најмногу знаат пред да истражат. Љубопитноста и потрагата по вистина се демоде. На пример, за документаристката не знаат ама...

Над 47 милиони заболени во светот, досега починале 1.207.785

Во светот досега од коронавирус заболеа над 47 милиони луѓе или поточно 47.027.578, објавено е денеска на сајтот на „Ворлдометерс“. Според податоците на сајтот, од...

Со коронавирус во светот заразени повеќе од 44.155.000 лица

Повеќе од 44.155.000 лица се заразени со коронавирус во светот, според најновите статистички податоци што ги одржува специјализираната страница worldometers.info. Се повеќе неповолни епидемиолошки...

Како коронавирусот ги наруши основите на јавното здравство во светот

Повеќе од триесетина држави низ светот во моментов ги прекинале своите активности и здравствени зафати против сипаници, но и против детска парализа, поради појавата...