Ознака: свети Климент

Моштите на Свети Климент растурени во три држави

Од Македонската православна црква-Охридска архиепископија велат дека тоа што моштите на Свети Климент се наоѓаат во Охрид е заштитно обележје за темелите на Охридската...

Каде се образовал Свети Климент Охридски – науката сѐ уште трага

За да може да образова над 3.500 ученици низ неговиот Светиклиментов Универзитет, тој морал да биде човек со големо образование Веќе 14 години на 8...

Македонија го чествува словенскиот просветител Свети Климент Охридски

Доколку се земат предвид научните истражувања, за Свети Климент Охридски не може да се говори како за етнички Бугарин, затоа што бугарскиот народ во...

Свети Климент учеше: „Тргај се од злото и прави добро!“

проф. д-р Кирил Темков Основните идеи на етиката се долговечни, тие се јавуваат во разни времиња и кај разни народи. Такви се десетте божји заповеди,...

Дали по 700 години черепот ќе се спои со телото на...

Архимандритот на Грчката православна црква, Порфириј, од манастирот во Верија, каде што се чува черепот на свети Климент Охридски, при посетата на Бигорскиот манастир...

Свети Климент учеше: „Тргај се од злото и прави добро!“

проф. д-р Кирил Темков Основните идеи на етиката се долговечни, тие се јавуваат во разни времиња и кај разни народи. Такви се десетте божји заповеди,...

Просветител и апостол на македонизмот

Се чествува денот на свети Климент Токму дејноста на св. Климент и историската улога на Охридската книжевна школа се втемелени во континуитетот на македонскиот културноисториски...

Македонија го празнува Св. Климент Охридски

По повод празникот Св. Климент Охридски – 8 Декември денеска делегации на Собранието, Владата и на повеќе други институции и организации ќе...