36.8 C
Skopje
2.8.2021 - 13:47

Ознака: Сашо Клековски

Две илјади и деветнаесетта: конечно НАТО, за ЕУ ќе почекаме

Поголемото влијание на десните популисти во Европскиот парламент, во Советот на ЕУ и Европскиот совет, како и во Европската комисија, ќе значи предизвик на повеќе...

Две илјади и осумнаесетта: Крај на статус квото?

Владата на премиерот Зоран Заев се посвети целосно и единствено на решавање на спорот со Грција, со договор, кој предизвика поделба во земјата и...

Во кој правец се движи земјата?

Што ги прави граѓаните оптимисти за правецот на движење на земјата, по повеќе години песимизам? Според повеќе истражувања, клучното подобрување се надворешните работи и...

Крај на неказнивоста или замаглување на „амнестијата за име“?

Со практика на судот во Стразбур, Врховниот суд на Грција и со одлуката на Унгарија, многу е веројатно и дека доколку Врховниот суд на...

Бегство меѓу „се договориле“ и „неспособни се“

Доколку е „се договориле“ во рамките на „амнестија за име“, но и доколку е „неспособни се“, станува јасно дека власта не сака или не...

Прогресивна папазјанија, вторпат

СДСМ покажа истрајност во воведувањето на прогресивниот данок, и покрај иритацијата на важни сегменти на популацијата, што укажува на три можни причини: управување со...

Крајот на Меркел

Меркел беше симбол и бранител на либералната демократија во период на растечки десен популизам. Меркел беше симбол на стабилност и континуитет, сликовито прикажано дека...

Зошто не успеа референдумот?

Владата, со донесувањето на одлуката за референдум и со дефинирање на референдумското прашање без вклучување на опозицијата, го остави ВМРО-ДПМНЕ надвор од процесот Референдумот за...

Неуспешна е консултацијата со граѓаните!

Без полнење на кутиите, очекувањата на власта за успех потфрлија за 100 до 150 илјади гласачи. И најдобар знак за неуспехот е видливото нерасположение...

Конечен договор без конечност (2)

Иако редовен коментатор и истражувач на спорот за името, првата анализа и коментар на конечниот договор со Грција ги започнав минатата седмица и ги...