Ознака: Румен Радев

Румен Радев: Ние сме европски прваци во сиромаштија

Коментирајќи ги последиците од вонредната состојба во земјата, бугарскиот претседател Румен Радев смета дека дел од одлуките на кабинетот биле во спротивност со уставот...

Бугарија ја поддржува интеграцијата на Албанија, но под еден услов

Бугарскиот претседател Румен Радев изрази силна поддршка на својата земја за Албанија на европски пат. Сепак, Радев, кој е во дводневна официјална посета на Албанија,...

Радев: Потребна е позиција за заштита на бугарскиот национален интерес

Потребни се чекори за создавање на национална позиција со јасни барања и критериуми кои го обезбедуваат бугарскиот национален интерес, кажа бугарскиот претседател Румен Радев...

Бугарскиот претседател свика консултативна средба за Македонија

Бугарскиот претседател, Румен Радев, свика консултативна средба за билатералните односи со Македонија и очекуваната покана од Европската унија за почеток на преговорите за членство. Средбата...

Македонската понуда ќе биде под лупа во борбата за инвестирање во...

Процедурата за пријавувањето на инвеститорите нуклерната централа „Белене“ беше јавна и транспарентна, а сега следува детално испитување на заинтересираните инвеститори, односно на нивниот потенцијал...

Парламентот не го признава ветото од претседателот Радев

Бугарија Народното собрание на Бугарија го отфрли ветото на претседателот Румен Радев за набавка на борбени авиони „Ф-16“ за военото воздухопловство. За отфрлање на ветото гласаа...

Бугарија ќе купува борбени авиони Ф-16 по отфрлањето на ветото на...

Бугарија ќе купи борбени авиони Ф-16, откако собранието го отфрли ветото на претседателот Румен Радев за набавка на борбени авиони за Военото воздухопловство. За...

Радев: Членството на Македонија во НАТО не загрозува никого

Членството на земјите од западен Балкан во НАТО кое Бугарија го поддржува, го намалува потенцијалот за конфликти во нашиот сложен регион - изјави Бугарскиот...

Ловат гласови споменувајќи ја Македонија

Политички аналитичари тврдат дека критичката изјава на Радев за спогодбата од Мала Преспа и претходни други изјави на бугарски политичари не ги отсликуваат вистинските...

Од Военото училиште се „регрутираат“ премиери и претседатели

По ослободувањето на Бугарија, Военото училиште му дало на бугарското општество тројца претседатели на Народното собрание, десетици пратеници, петмина премиери Армијата на Бугарија продолжува да...