Ознака: рударство

Министерство за економија: Ќе обезбедиме одржливо рударство

Во пресрет на 28 Август, Денот на рударите, Министерството за економија го честита празникот на сите рудари. - Рударството претставува базата за развој на индустријата...

Ризичната потрага по жад во Мјанмар многумина ја плаќаат со живот

Злогласниот татнеж беше само предуредување за младиот рудар во рудникот за жад, дека нешто не е во ред. По само неколку секунди тој трчаше,...

Ќе се дојде до ситуација да нема рударство во земјава

ЗА И ПРОТИВ ИЗМЕНИТЕ ВО ЗАКОНОТ ЗА МИНЕРАЛНИ СУРОВИНИ Ние како асоцијација не сме согласни да се носи закон по скратена постапка, бидејќи нема потреба...

Рударските компании бараат јасни критериуми за одземање концесија

Неисполнувањето на обврските од интегрираните еколошки дозволи А и Б може да биде причина за раскин на концесијата, но не и мислење што може...

Амазонија и вие

Речиси сите ги видоа драматичните слики од амазонските пожари. Десетици илјади пожари, намерно предизвикани од нелегална сеча, земјоделство, рударство и од други човечки активности,...

Денот на рударите одбележан во РЕК „Битола“

Денот на рударите беше одбележан во РЕК „Битола“ на свеченост на која присуствуваа министерот за информатичко општество и јавна администрација Дамјан Манчевски и поглаварот...

Денес пред рудникот „Иловица – Штука“: Сакаме работа – сакаме рудник

Активистите продолжија со протести на локацијата на концесијата за рудникот „Иловица - Штука“, додека работниците ангажирани од струмичкиот музеј за археолошките ископувања порачаа „Сакаме...

„Еуромакс“ и македонскиот рударски потенцијал презентирани на најголемата рударска конференција

„Еуромакс“ викендов го презентираше проектот Иловица – Штука, како и рудниот потенцијал на државата, пред најголемите меѓународни инвеститори во рударството и рударски компании на...

ЕСА ќе отвора рудници на Месечината

Европската вселенска агенција(ЕСА) планира да почне рударство на Месечината до 2025 година. За таа цел ЕСА потпиша договор со производителот на ракети Аријана, кој би...

Индустриското производство со раст до 5,2 отсто од почетокот на годината

Индустриското производство во 11-те месеци од годинава бележи раст од 5,2 отсто во однос на тој период лани, а на месечно ниво во ноември...