Ознака: РПЦ

Се радуваме со браќата Срби и Македонци: РПЦ го поздрави признавањето...

Признавањето на автокефалноста на црквата во Северна Македонија од страна на Српската православна црква е радосен настан, за кој се очекува да се разговара...

Руската православна црква ја поздравува одлуката на СПЦ да го обнови...

Руската православна црква (РПЦ) ја поздравува одлуката на Српската православна црква (СПЦ) да го обнови канонското единство со Македонската православна црква – Охридска архепископија,...

РПЦ: Ги признаваме исклучителните канонски права на СПЦ во Македонија

Откако денеска Вселенската патријаршија ја призна за канонска и ја отстрани повеќедецинската шизма наложена врз Охридската Архиепископија, возобновена во лицето на МПЦ, Руската православна...

Православието и неговото (не)единство

Повод за овој мој напис е реакцијата на Руската православна црква, а во врска со судирот помеѓу Српската православна црква и Црногорската православна црква....

СПЦ сака да ги задржи добрите односи и со Руската и...

Расколот меѓу Московската патријаршија и Цариградската патријаршија формално нема да биде на дневниот ред на вонредното заседание на Светиот архиерејски Собор на Српската православна...

РПЦ најави одлучен одговор на одлуката на Вселенската патријаршија за Украинската...

Руската православна црква (РПЦ) најави „цврст и одлучен одговор“ на одлуката на Вселенската патријаршија да продолжи со постапката за давање на автокефалност на Украинската...

Моќта на аргументите или аргументот на моќта?

Православната јавност ја поставува дилемата кој би бил исходот од целата оваа меѓуцрковна дипломатија на РПЦ и на Вселенската патријаршија. Главното прашање е кој...