Ознака: роми

Царовска: Македонија засилено работи на интеграција на Ромите

Македонија ја подобрува интеграцијата на ромската заедница, а во следниот период уште позасилено ќе работи на намалување на јазот меѓу Ромите и сите други...

Завршна конференција на проектот „Од акција до еднакви права на Ромите“

Здружението за развој и интеграција на млади роми и ромки „Преродба“ од Кичево, денес ја одржа завршната конференција на која беа презентирани резултатите од...

Дваесет и пет деца Роми од Кочани годинава за првпат ќе...

Вкупно 25 деца Роми од Кочани кои досега не биле вклучени во образовниот процес од годинава за првпат се запишани во училиште. Со тоа успешно...

Одбележан денот во сеќавање на геноцидот врз Ромите во Втората светска...

Втора година по ред во Македонија со комеморација се одбележа Денот на геноцидот врз Ромите во Втората светска војна - 2 Август, согласно со...

Претседателот Иванов со честитка по повод Меѓународниот ден на Ромите

Осми април е меѓународен ден посветен на културата и на историјата на Ромите што во Република Македонија се прославува на највисоко ниво. Ромската заедница е нераскинлив дел од македонското мултиетничко, мултирелигиско...