11.6 C
Skopje
30.3.2020 - 21:26

Ознака: роми

Над 450 деца Роми се ослободени од плаќање градинка

Над 450 деца Роми чии што семејства се во социјален ризик се ослободени од плаќање партиципација за посетување на градинка, во рамки на блок-дотациите...

Промовиран документарниот филм „Поддршка за легализација на ромското домување – мапирање...

Во Општина Прилеп денеска беше промовиран документарниот филм „Поддршка за легализација на ромското домување – мапирање на разликите“. Филмот е дел од проектот чија...

Државата доби консензуален претседател – што добија Ромите?

Ферик Сулејманов Во пресрет на претседателските избори во Република Северна Македонија, ромската заедница се консолидира и излезе со свои барања до претседателските кандидати. Барањата беа преточени...

Масовен протест во Чаковец против Ромите

Хрватска Илјада жители на Чаковец во саботата протестираа под мотото „Сакам нормален живот“ за да предупредат на проблемите, кои, како што рекоа организаторите, им ги...

Непартиско здружување на младите Роми

Граѓанската иницијатива „Аваја“ има цел да ги артикулира и презентира интересите на ромската заедница пред сите засегнати страни. Станува збор за иницијатива што претставува...

Ромската заедница со три клучни барања за подобрување на нивната положба

Ромската заедница во земјава бара поголема застапеност во јавната администрација, како и повеќе пари за реализација на капиталните инвестиции во ромските населби, а овие...

Ромите и циркузантите биле првите номади на тркала

Животот на тркала поради слободата и авантуристичкиот карактер отсекогаш наоѓал пат до лицата со немирен дух Уметноста на номадскиот живот помина пат од Европа до...

Ромското живеење преку 150 фотографии

По повод Светскиот ден на Ромите, 8 април, здружението за развој и интеграција на младите Роми „Преродба“ од Кичево подготви богата изложба на фотографии...

Земјите од ЕУ продолжуваат да ги кршат правата на Ромите

Основните права на Ромите и понатаму систематски се прекршуваат во ЕУ. Има сериозни проблеми со пристап до образование, домување, до пазарот на труд и...

Трибина во Кичево „Вовед во човекови права и правна заштита од...

Денес во Кичево се одржа трибина на тема „Вовед во човекови права и правна заштита од дискриминација“ спроведена од Сенада Сали, добитничка на наградата...