Ознака: роман

Конкурс за наградата „пегаз“ за необјавен роман

Издавачката куќа „Арс ламина“ и фондацијата „Славко Јаневски“ го распишуваат третиот конкурс за книжевната награда „пегаз“ за најдобар необјавен роман за 2021 година. За...

Објавен романот „Гордиот Дабидеш“ на чешката писателка Ирена Доускова

„Македоника литера“ го објави романот „Гордиот Дабидеш“ на чешката писателка Ирена Доускова, кој е едно од најпознатите чешки прозни дела на 21 век, извонредно...

Роман од Станислав Лем по повод 100 години од раѓањето

Издавачката куќа „Антолог“ го објави романот „Едем“ од полскиот писател и футуролог Станислав Лем, најпреведуваниот автор на научна фантастика во светот. Следната 2021 година...

„Лудвиг“ – роман за писателот меѓу два милениума (3)

Долгогодишниот канадски период на Албахари, за време на кој тој продолжи да пишува и редовно да објавува на српски, бара поопстојна анализа во однос...

Стивен Кинг ја откри најдобрата идеја за роман

Стивен Кинг ја сподели „најдобрата идеја“ што ја имал досега за роман - и таа е поставена во светот на една од најпознатите филмски...

Излезе „Прекорот на Кикотливците“ од ирскиот автор Роди Доjл

Во издание на издaвачкиот центар „Три“ излезе од печат книгата „Прекорот на Кикотливците“ од ирскиот автор Роди Дојл, во превод на Мирјана Буразер Китановска....

Петар Андоновски ја доби Европската награда за литература

Писателот Петар Андоновски е добитник на Европската награда за литература за романот „Страв од варвари“ кој во 2018 година го издаде „Или -Или“. Романот...

Стивен Кинг жали што стварноста личи на еден негов роман

Американскиот писател Стивен Кинг уште во 1978 г. во романот „Д стенд“, неговиот најобемен досега, пишувал за вирусна пандемија што го десеткувала човештвото. Во...

Романот „Ереб“ од Урсула Познански на македонски

Романот „Ереб“ е дел од проектот на „Бата прес“ под мотото „Време е за книга“, со кој наскоро ќе бидат објавени 10 мегапопуларни книги...

„Сестрата на Сигмунд Фројд“ на Смилевски во топ 10 книги...

Романот на македонскиот писател Гоце Смилевски, „Сестрата на Сигмунд Фројд“ (2011 година), кој во Србија го објави издавачката куќа „Лагуна“, се најде на листата...