Ознака: роман

Излезе романот „Молчи со отворена уста“

Излезе од печат новиот роман „Молчи со отворена уста“ од Снежана Младеновска Анѓелков, како 177. издание во едицијата „Проаза“ на „Или-или“. По осумгодишна пауза...

Сѐ што нѐ опкружува ја повикува дистопијата

Писателот и новинар Мухарем Баздуљ, чиј роман „Последниот маж“ беше претставен неодамна на Белградски саем на книгата, смета дека дневнополитичкиот јазик во Србија е...

„Улица“ на Славко Јаневски е повест, но може да биде и...

На тркалезна маса деновиве се дискутираше дали е дојдено времето познатото дело, кое и проф. Јадранка Владова го сметаше за роман на созревањето, да...

Промовиран „Инаетчијата Јов“, нов роман на Нове Младеновски

Најновото прозно дело на Нове Младеновски, кој е роден во селото Иванковци (1955), близу Велес, а живее и твори во Австралија, има одредница како...

„Како станав Амадеус“ – нов роман на Трајче Кацаров

Романот „Како станав Амадеус“ е најново дело на македонскиот писател Трајче Кацаров. Станува збор за краток роман, во кој авторот не го напушта веќе...

Фуснота за романот

Кога првпат го читав шармантниот есеј на Андре Жид „Десет француски романи што...“, веднаш се потсетив на една од раните, омилени игри со книгите...

Јапонската книжевност ја создале жени

По препорака од Надежда Чачинович и нејзиниот „Водич низ светската книжевност за интелигентна жена. Корисен и за интелигентни мажи“, напишан со намера да го...

„Стаклено ѕвоно“ од Силвија Плат

КНИГА ПРЕПОРАКА Секој четврток објавуваме нов наслов по препорака од Надежда Чачиновиќ и нејзиниот „Водич низ светската книжевност за интелигентна жена. Корисен и за интелигентни...

„Ништо“ на Ханиф Курејши – роман за одјавната шпица на животот

Новиот роман на славниот Ханиф Курејши, со наслов „Ништо“, е приказна за тоа како страстите, уметнички и еротски, пропаѓаат многу побавно од нашите органи...

Во регионот имаше некое затишје, ужасно, неправедно

Александар Прокопиев за „Модерна времена“ Имаше некое затишје, ужасно, неправедно, идиотско, кога човек се чувствуваше како некоја будала изолирана, а ти останале толку пријателства... Во...