Ознака: рокенрол

Рокенролот како микс на музички жанрови

Првичното прашање што треба да се расветли во врска со рок-музиката е прашањето како настанала таа музика. Ник Кон во своето епохално дело „ВупБопаЛупбапЛапБамБум...

Рокенролот како протест

Уште од самата појава на рокенролот неговата суштина беше во бунтот. И тоа не каков било бунт, туку бунт против зачмаеноста на општеството и...

Прапочетоци и корени на рокенролот

Шеесет и пет години рокенрол и педесет години „Вудсток“ Интересно е да се истражи потеклото на рокенролот. Се работи за еволутивен процес. Во таа смисла...

Рокенрол и покрај сѐ!

Шеесет и пет години рокенрол и педесет години Вудсток семејството, најдобра работа што ми се случила во животот е рокенрол-музиката. Рокенролот е музика на слободата....

Рокенролот е музика на нашата младост

Кога од перверзивните рифови и бинарните ритми на урбаниот блуз, од буги-вуги тактот и профаните деривативи на религиозната музика, блузот и ритам и блуз-музиката,...

Чак Бери – Шекспир на рокенрол-музиката

Културата, стварноста, и историјата на САД не се исти по Касиус Клеј (Мохамед Али), Мартин Лутер Кинг, Мајк Џордан, Опра Винфри, Мајкл Џексон и...

Леонард Коен – великан на рокенролот и поезијата

Рокенролот не е само правец во музиката. Тој пред сѐ е состојба на духот и свеста. Може да биде во филмот, книжевноста, сликарството и...

Рокенрол ретроспектива 2 викендов во Кичево

На летната сцена од Центарот за култура во Кичево, викендов ќе се одржи втората Рокенрол ретроспектива, со учество на кичевските рок- ветерани кои со...

„Вудсток“: Три дена мир, љубов и музика

Бренд-концепти: Музички икони (26) Тешко е да се врати времето на „Изи рајдер“ (Голи во седло) затоа што историјата најверојатно се повторува само како фарса....

Сакам да го извадам македонскиот рокенрол од подрумите

Тошо Филиповски, автор на „Првата македонска рок-енциклопедија“ Особено сум горд на првите македонски рокери, на ентузијастите од 1960-тите, 1970-тите што ги поставуваа темелите на македонската...