21.3 C
Skopje
28.9.2020 - 17:24

Ознака: рокенрол

Литл Ричард беше човекот што го создаде рокенролот

Со своите енергични настапи Литл Ричард ја разниша музичката сцена во 1956 година со пeсната „Tutti frutti“, а продолжи со хитовите: „Long Tall Sally“,...

Хипиците како посебна „нација/генерација вудсток“

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Припадниците на хипи-движењето, едни музички хроничари ги нарекуваа „генерација вудсток“, а други, пак, „нација вудсток“. Така...

Второ издание на Манифестацијата „Демир Хисар сака рокенрол”

Овој петок и сабота (18 и 19 октомври) во Демир Хисар ќе се одржи Манифестацијата насловена „Демир Хисар сака рокенрол” која втора година по...

Битниците што оставија печат на 1950-тите и 1960-тите

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Тоа се Вилијам Бероуз (1914 - 1997), Лоренс Ферлингети (1919), Гери Снајдер (1930), Боб Кауфман (1926...

Керуак и Гинсберг – апостоли на бит-генерацијата

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Џек Керуак, Ален Гинсберг, Вилијам Бероуз, Лоренс Ферлингети, Гери Снајдер, Боб Кауфман и Грегори Корсо се...

„Клуб 27“ – млади, славни и мртви

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години Вудсток Дали се сеќаваме на легендарната и бизарна, да не речам морбидна, реченица на Џон Дерек од...

„Вудсток“ – трајно светилиште на рокенролот

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ И по цели пет децении, музичката вечност, контракултурната посебност и социолошкиот феномен „Вудсток“, открива нови, тајни...

„Вудсток“, „Монтереј“, „Вајт“ – некогаш и денес

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Се ближи јубилејниот 50-ти фестивал „Вудсток“, и ред е да се потсетиме на тие храбри и...

Сиот тој блуз… е рокенрол

Блузот како музика и култура е сето она што напатениот црн човек го мисли и чувствува. И повеќе од тоа, блузот е тоа што...

Соул-музиката е душата на рокенролот

Станува збор за музички правец што се појави во САД на крајот на 1950-тите години и е музичка мешавина од ритам и блуз со...