Ознака: родова еднаквост

Шахпаска: Унапредувањето на родовата еднаквост е наша обврска

Родовата еднаквост претставува заедничка обврска и приоритет на Владата и како таква таа е дел од програмата на Владата 2020-2024 година и агендата за...

Заев: Родовата еднаквост една од клучните работи за позитивен општествен напредок

Претседателот на Владата Зоран Заев учествуваше на настанот „Родова еднаквост во спортот” при што во своето обраќање им честиташе на спортистките и спортските работнички,...

Шахпаска: Родова еднаквост е еднакво вреднување за вложениот труд и еднакво...

На тема „Последиците од кризите никогаш не се родово неутрални – како женското лидерство влијае за остварување родова еднаквост за време на ковид-19?“, денеска...

Платформата за родова еднаквост бара жените да се ослободат од работа...

За да присуствуваат на маршот за унапредување на правата Платформата за родова еднаквост упатува барање и апел до работодавачите да ги ослободат работничките од обврски...

Шахпаска: Се работи на зголемување на капацитетите во градинките

Интензивно се работи на зголемување на капацитетите во градинките, преку изградба на нови градинки по најсовремени стандарди, но и проширување на постоечките објекти, истакна...

Жените сѐ уште значително помалку платени од мажите за иста работа

Надлежните институции во соработка со приватниот сектор и синдикатите да развијат ефикасен механизам кој ќе придонесе за изедначување на платите на мажите и жените...

Германската влада со прва историска стратегија за родова еднаквост

Германската влада усвои стратегија насочена кон зајакнување на еднаквоста меѓу мажите и жените во сите идни закони и програми финансирани од владата. Ова е првпат...

Крајот на едно патување за родовата еднаквост во современата уметност

На „Родови перцепции“, која се отвори со перформансот „Луис“ на уметничкиот колектив од Лондон, „ГрејсГрејсГрејс“, се претставија 39 дела од 25 светски реномирани авторки...

Филипче и Царовска: Родовата еднаквост е клучна алатка за напредок на...

Министерот за здравство Венко Филипче и министерката за труд и социјална политика Мила Царовска учествуваа на одбележувањето на Светскиот ден на населението, преку дискусија...

Родова еднаквост преку економско зајакнување на жените

Во рамките на проектот „Инкубатор за органско пчеларство- Витач“ во организација на здружението „Биовита“ во Кавадарци се одржа работилница на тема „Родова еднаквост преку...