Ознака: Рис

ФОТОВЕСТ: Забележан уште еден рис во националниот парк Маврово

Уште еден балкански рис е фотографиран во националниот парк Маврово, објавија на фејсбук-страницата на НП Маврово.

Македонскиот јазик и книжевност треба да се заштитат како и македонскиот...

На 10 април 1898 година, умре еден јазик на планетата: далматскиот. Не далматинскиот, зашто тоа е словенско наречје. Станува збор за романски јазик, потомок...

И низ Јасен шета рис

Македонското еколошко друштво, во соработка со вработените од јавното претпријатие за стопанисување со повеќенаменското подрачје Јасен, на крајот на февруари успешно обележи со џипиес-околувратник...

Обележан првиот мажјак рис во резерватот „Јасен“

Македонското еколошко друштво (МЕД) во соработка со вработените од резерватот „Јасен“ на крајот на февруари со ГПС околувратник успешно обележале млад мажјак од загрозениот...

Рисицата Лиса позираше на локален жител од Маврово

Вистинска радост е кога жители од мавровските села ќе ни јават дека виделе рис, а уште повеќе кога ќе ни испратат слики од рис...

На Маврово обележана уште една женка рис

Македонското еколошко друштво (МЕД) во соработка со Националниот парк „Маврово“ на почетокот на минатиот месец обележа нова единка од балканскиот рис, близу селото Ничпур. Се...

Се бара име за најкрупниот балкански рис заловен во НП „Маврово“

Викендов близу селото Сенце, во НП „Маврвово“ беше заловен уште еден балкански рис, шести по ред од кога започнаа истражувањата со методот на радиотелеметрија...

Во НП Маврово се среќаваат помеѓу 10 и 18 риса

МЕД и НП Маврово изработија акциски план за заштита на балканскиот рис до 2020 година Систематски активности за заштита на балканскиот рис на подрачјето на...

Најмногу рисови има во националниот парк Маврово

Освен во Маврово, рисовите шетаат и низ Јасен, Пелистер, Јабланица и Стогово, бидејќи овие ретки животни претпочитаат планински терени со шумска вегетација Балканскиот рис сѐ...

Младенчето на заловената рисица Маја снимено на Стогово

Македонското еколошко друштво успеа да сними младенче рис на Стогово, со помош на една од поставените камери на планината, каде што од почетокот на...