-2.3 C
Skopje
27.1.2022 - 9:22

Ознака: Ристо Никовски

Мутации на бугарскиот синдром

Кога ќе навлезеш во калта, назад – нема. Пропаѓаш. Токму тоа ѝ се случува на Бугарија, во безумностите против Македонија. Се залетаа и бараа...

Македонија ја внесе Бугарија во НАТО и во ЕУ, а за...

На 22 февруари 1999 година, во Софија, премиерот Љубчо Георгиевски потпиша капитулантска Заедничка декларација со бугарскиот колега, Иван Костов. Како и секогаш, кога е...

Зошто се САД (Трамп нагласено) против ЕУ?

Европската Унија е цивилизациско достигнување на Стариот Континент, кој со векови беше центар на судири и самоуништувања. И двете светски војни започнаа на неговата...

Чуму и за кого мал шенген?

Српската иницијатива за мал шенген веќе е во полна брзина. Пред кратко време беше првата средба во Нови Сад, следуваше Охрид, а во декември...

Македонија никогаш не била подалеку од Унијата

Одбивањето на Европскиот совет, самитот на ЕУ во октомври 2019, да ги започне преговорите со Македонија и Албанија, не е воопшто случајно. Заднината на...

Пендаровски го прекрши Уставот

Во амандманот V на Уставот на Република Македонија, донесен на 16 ноември 2001 година, во став 1 стои: „На целата територија во Република Македонија...

Датумот за преговори – симбол на македонските национални порази

Датумот за преговори за членство во ЕУ може слободно да се прогласи за симбол на македонските национални порази што ни се случуваат последниве неколку...

Смее ли трети март (Сан Стефано) да биде бугарски национален ден?

Бугарија води војна против Македонија, која не може да биде „постудена“. Заедно со целата „интелигенција“, врвното раководство на земјата е мобилизирано со единствена цел...

Црна се чума зададе, там долу Македонија…

Вака почнува текстот на старата македонска песна, која како да е компонирана деновиве. Токму тоа ни се случува. Македонија поминува низ трагичен период, ама...

Формулацијата за Гоце Делчев веќе е договорена?

Разликата меѓу професионалците и аматерите е едноставна: вторите не ги разбираат работите и обично прават грешки со трајни последици. Договорите со Бугарија и со...