2.8 C
Skopje
25.10.2021 - 2:57

Ознака: риболов

Прибор за риболов на штука

Бидејќи риболовот на штуката обично трае само неколку часа и најчесто е еднодневен риболов, најдобро е да се одберат поквалитетни телескопски стапови, од кои...

Лов на амур со помош на трска и трева

Ова претставува многу специфична техника на риболов, која бара стрпливост, а претежно се лови површински, иако може и длабински Tехниката на лов на амур со...

Сонот кај слатководните риби

Сомот е најзимогрижлив, шаранот се прекрива со дебел слој слуз, карашот се вовлекува во тиња Едно од посложените прашања што ги мачело ихтиолозите било однесувањето...

Лов на јазовец

Времето на неговиот лов е многу кратко. Во оние региони каде што е дозволен лов на јазовци, сезоната се отвора во втората половина на...

Внимателно при косењето трева – можеби има дивеч

Во времето кога се коси тревата со разни косилки, младиот дивеч обично не бега од нивната закана, туку останува мирно да лежи во тревата Срничките,...

Ловостој на Осломејското Езеро поради мрест на крапот

Поради мрест на крапот се забранува риболовот на Осломејско Езеро, во наредните триесетина дена. Оваа забрана ќе важи до 20 јуни, до кога ќе...

Маркирање на теренот при риболов

Маркерот е направа со која рибарот може да ја мери водната длабочина, да ја означи средината каде што ја храни рибата, да го користи...

Крупниот крап стиска со забите како човекот

Сигурно на секој рибар му се случило да фати крап, а потоа кога ќе се обиде да го извлече од водата да забележи дека конецот...

На Осломејско Езеро наскоро натпревари во спортски риболов

За овој натпревар е потребно организаторот да го уреди поголемиот дел од крајезерскиот појас, за риболовците да имаат оптимални услови за натпреварување и за...

Риболов со помош на хранилка

Со хранилка успешно се ловат рибите деверика, бабушка, крап, бојник, а може и грабливки како што се сом, смуѓ, штука и други Риболовната техника фидер...