26.8 C
Skopje
20.9.2021 - 19:15

Ознака: речник

Дали имате речник?

Прашањето од насловот им било поставено на учениците учесници во Третата меѓународна студија за знаењата по математика и природните науки на учениците од осмо...

Промоција на првиот Речник на антонимите во македонскиот јазик

Во Културно-информативниот центар, в понеделник, во 19 часот, ќе биде промовиран првиот Речник на антонимите во македонскиот јазик, подготвен од Емил Ниами, а во...

Објавен речник на туѓи зборови во македонскиот јазик

Во издание на „Бата прес“ излезе од печат лексикографското издание „Мал речник на туѓите зборови во македонскиот јазик“ од Толе Белчев, Снежана Веновска-Антевска и...

Дополнителни изданија на речникот и граматиката на ромски јазик

Владата преку Генералниот секретаријат ќе отвори повик за печатење на дополнителни изданија на граматиката на ромски јазик и речник на македонски – ромски јазик. -...

Црногорскиот речник пред национални јазични бариери

Црногорската академија на науките и уметностите (ЦАНУ) предложи проект за изработка на речник на црногорскиот народен и книжевен јазик. Првиот том на речникот, кој...