Ознака: рецензија

Различностите и способноста за креација

Кон концертот на Филхармонија, солист на пијано Јеол Еум Сон (Јужна Кореја), диригент Сашо Татарчевски Рецензија Маестро Сашо Татарчевски заедно со Филхармонијата на 11 ноември, пред...

Моќта за променливост, го прави пеjзажот траен

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+ФЕСТИВАЛ ЗА КРИТИЧКА КУЛТУРА Кон документарниот филм „Пејзажи на отпорот“, режија: Марта Попивода, сценарио: Марта Попивода и Ана Вујановиќ, фотографија: Иван Марковиќ, монтажа: Јелена Максимовиќ,...

Визуелна студиjа за емотивното созревање

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+МАКЕДОНСКА ПРЕМИЕРА Кон краткометражниот филм „Северен пол“, режија и сценарио: Марија Апчевска-Петровска, улоги: Антонија Белазелкоска, Лука Гацов, фотографија: Влатко Самоиловски, монтажа: Драган вон Петровиќ, продуцент:...

Великата лирска песна на Санде Стојчевски

(Поезијата е говор на битието, Хајдегер) Рецензија Еве нè пред најновата поетска книга на Санде Стојчевски „Великата лирска песна“ во издание на „Синтези“. Во својот егзегетски...

Борбата за голиот живот не е фраза

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+АРАПСКИ НАГРАДИ Кон документарниот филм „Нарџес А.“, режија: Карим Аинуз, фотографија: Хуан Сармиенто, монтажа: Рикардо Сараива, Алжир/Франција,/Германија/Бразил 2020 година Пишува: Сунчица Уневска Алжирскиот филм „Нарџес А.“ ја...

Раjското и темното во нас

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+КАНСКИ ЛАУРЕАТ Кон „Мурина“, режија: Антоанета Аламат Кусијановиќ, улоги: Леон Лучев, Грација Филиповиќ, Даница Ќурчиќ, Клиф Кертис, фотографија: Елен Лувар, дистрибуција: Match Factory Пишува: Гена Теодосиевска Филмот...

Не може да се претекне времето

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+СИНЕДЕЈС Кон „Каде одиш, Аида?“, режија и сценарио: Јасмила Жбаниќ, улоги: Јасна Ѓуричиќ, Борис Исаковиќ, Изудин Бајровиќ, Јохан Хелденберг, Емир Хаџихафизбеговиќ, фотографија: Кристин А.Мајер, монтажа:...

Кифлички со насмевка

Рецензија (Ана Стојаноска: „Потпис: Трепетлика“ - Скопје, „Три“, 2020) Тоа што прво паѓа в очи во најновата книга стихови на Ана Стојаноска (1971) е завршниот циклус,...

Повторно исто: Огномет на филологијата

Кон книгата „Филолошката критика на Конески“ од Атанас Вангелов РЕЦЕНЗИЈА По објавувањето на маестралната стилистичка психосемантичка студија „Лирската биографија на Конески“, која наиде на исклучителен прием...

Даути и Кадаре (1)

Даут Даути: „Сватови на песната“ - Скопје, „Матица македонска“, 2021 г.; Исмаил Кадаре: „Залез на степските богови“ - Париз, „Фајард“, 1981 г., прво издание...