6.8 C
Skopje
20.10.2021 - 11:54

Ознака: Република Северна Македонија

Најчесто поставувани прашања во Македонија и во Грција за Преспанскиот договор

Ратификацијата на Преспанскиот договор отвори ново поглавје за Република Македонија и за Република Грција. Многу прашања се отворија пред, но и по потпишувањето на...

Медиумите немаат обврска да ја користат Северна

Со каков интензитет и во кои временски рокови придавката Северна, во согласност со новото име на државата, ќе навлегува во животот на граѓаните и,...

Се подготвуваат новите табли со Република Северна Македонија

Се подготвува менувањето на таблите со новото име на државата. Државните институции, граничните премини и дипломатско-конзуларните претставништва ќе имаат рок од седум дена по...

Дали легислативата на Република важи и за Северна?

Легислативата наложува законите на една држава да се усогласуваат со Уставот, што значи дека секоја промена на највисокиот правен акт ќе се одрази на...

Република Северна Македонија (Северна Македонија)

За Преспанскиот договор и пошироко (3) Преспанскиот договор, кој е составен дел и на референдумското прашање, го имаат прочитано исклучително мал процент граѓани. Од...

Црна се чума зададе

Написов ќе го започнам со цитат од една македонска народна песна опеана од македонскиот народ, „Црна се чума зададе“: „Црна се чума зададе там...

Собрание, претседател, референдум или ние

Тука не е крајот. На дневен ред сега е промената на Уставот (!?). Нашиот Устав?! Друга држава ни бара (уценува) да го смениме нашиот...

Македонското ткиво обезличено и распарчено

Ако евентуално ние Македонците што живееме во нашата држава се согласиме и одлучиме да го промениме нашиот национален идентитет во северномакедонци тоа ќе значи...

Република Северна Македонија е исходот од договорот Заев-Ципрас

Премиерот Зоран Заев на прес-конференција истакна дека е постигнат историски договор со Грција и е постигнато решение на 25-годишниот спор со Грција. Република Северна...

Заевата ерес

Не знам, не сум доволно умен, можеби дедо Наум ќе му објасни на своето духовно чедо, може ќе му ја даде својата книга на...