8 C
Skopje
20.11.2018 - 15:07

Ознака: рената дескоска

Министерката за правда Дескоска на состанок со Венецијанската комисија

Во Венеција, денеска и утре се одржува 116. Пленарна сесија на Европската комисија за демократија преку правото (Венецијанска комисија), на која учествува и министерка...

Дескоска: Сузбивањето на корупцијата дава резултат со обединети чинители

Корупцијата е присутна во сите држави без исклучок, како криминален и социолошки феномен, морален и етички проблем, во различен вид и интензитет, истакна министерката...

Македонија го почна маратонот што ќе трае долго време

Македонија вчера го почна скрининг-процесот за пристапување во Европската Унија. Во Европската комисија во Брисел се наоѓа 40-члена делегација, составена од експерти од надлежните...

Дескоска: Добар дел од буџетот за судовите е неискористен

Министерката за правда Рената Дескоска, на првиот ден од подгтвителниот скрининг со ЕУ порача дека министерството размислува за можно зголемување на средствата за судиите...

Дескоска: Министеството за правда нема надлежност, ниту може да се меша...

Министеството за правда ниту има надлежност, ниту може да се меша во изборот и разрешувањето на судии, рече министерката за правда Рената Дескоска одговарајќи...

Дескоска: Антикорупциска да се оддели од политиката и да има поголеми...

Воспоставување транспарентна постапка при изборот на членовите на Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) и утврдување критериуми што ќе значат одделување на ДКСК...

Дескоска: Измените на Законот за спречување на корупција на јавна расправа

Нов состав на Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК), менување на условите за именување претседател и членови на Комисијата, како и проширување на...

Дескоска: Во Идризово подобрени услови за затворениците

Градењето нови сместувачки капацитети во КПД „Идризово“ е една од мерките што Владата и Министерството за правда ги презема за подобрување на условите за...

Дескоска: Времето на тефтерчиња и судии од тефтерчиња заврши

Времето на тефтерчиња и судии од тефтерчиња заврши. Мојата заложба ќе биде судството да го направиме независно и немам намера да се мешам, изјави...

Промовирана стратегија што ги лоцира клучните предизвици во образовниот систем

Крајната цел на Стратегијата за образование 2018-2025 е инвестирање во учениците, студентите, во млади интегрирани поединци кои ќе бидат слободни во изразување на автентичноста,...