12.8 C
Skopje
26.9.2021 - 0:18

Ознака: реки

Реките се враќаат во своите корита, опасноста од нови поплави надмината

По интензивните врнежи од дожд претходниот викенд, реките во Кичевско-бродскиот регион за час го подигнаа нивото и како резултат на зголемениот водостој тие се...

Се најавуваат нови дождови – опасност од излевање на реките, свлечишта...

Според информациите добиени од Регионалните центри за управување со кризи, засега состојбата со водотеците е стабилна, има зголемувања на водостојот, но нема значителни излевања....

Сите бои во нашите реки

Политичките партии во земјава неделава ја започнаа изборната кампања и сите ги обелоденија изборните програми. Во сите нив има делови за екологијата, но овој...

Зошто поцрвенуваат реките во државата

По ситуациите каква што се случи пред некој ден, кога поцрвенеа водите на скопската река Серава, упатените како уште позагрижувачки го оценуваат фактот што...

Сушата го намали нивото на водите во Македонија

Додека научниците предвидуваат дека поради климатските промени ќе дојде до забрзано топење на мразот на Гренланд и на Арктикот, што на глобалното ниво ќе...

Неорганизираноста нè пластицифира

Непостоењето на ефикасен третман на пластиката е главниот фактор што доведува таа да завршува на местата каде што не треба. Во домаќинствата не постои...

Тројно пониски водостои на дел од реките

Постојано намалување на водостоите на реките во однос на просекот за март покажува неделниот преглед на мерењата на Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР). Речиси тројно...

Намален водостојот на реките

Намален е водостојот на сите реки каде врши мерења Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР) во однос на просекот за март. Под месечниот просек се водостоите...

Можни излевања на реките од новите врнежи посебно во источна Македонија

Врнежите што ќе ја зафатат земјава од денеска попладне и во текот на ноќта, ќе се интензивираат во среда и можно е да предизвикаат...

Намален водостојот на реките

Водостојот на реките бележи значителен пад, а на езерата е во рамки на просекот за јануари, покажуваат податоците од мерењата на Управата за хидрометеоролошки...