Ознака: режисер

Насмевките на екипата се гледаа дури и под маските

„Денот на жената“ во режија на Гоце Цветановски веќе е снимен и успешно реализиран филм за време на пандемијата. Ова е прв негов долгометражен...

Долгометражната анимација за секој автор е животен проект

Жарко Иванов, продуцент, режисер, аниматор Анимираниот филм е форма што многу брзо се развива, пред сѐ, поради брзиот развој на дигиталните технологии, камери, софтвери, оптички...

Џорџ Клуни ќе режира филмска адаптација на бестселерот на Моринџер

Оскаровецот Џорџ Клуни се подготвува за својот следен проект како режисер – филмска адаптација на автобиографијата на писателот добитник на Пулицерова награда, Ј. Р....

Лумпенбуржоазија

Што е следното што треба да се сруши, драги мои анархисти? Ова е можеби најтешкиот дел од нашето градење држава - кога треба да...

Рушење на партиите

Драги мои, ние денес живееме во демократија што се практикува низ политичкиот состав на повеќепартизмот и, наједноставно кажано, претставува право на избор на најдобрата...

„Егзил“ – уште еден одличен филм на Морина

На годинашниот Берлински филмски фестивал, во програмата „Панорама“, беше прикажан новиот филм на Висар Морина, режисер по потекло од Косово, кој живее и работи...

Плетенка

Животот, драги мои, се создава низ процес на образование и воспитување. Мачно, секојдневно и со многу грешки, падови, кревања и повторувања. И пак одново...

До промените и по нив

Да пишуваш и јавно да го објавуваш тоа што си го напишал е можност што ослободува, но и обврзува истовремено. Јас ќе се обидам...

Го сакам филмот поради интимната врска меѓу актерот и камерата

Иво Јончев, бугарски актер и режисер Има претстави и филмови што одговараат за регионот, но начинот и методите со кои се обработуваат се многу различни...

„Прашливи цвеќиња“ е одговор на моите постадолесцентски размислувања

Мирослав Илиќ, режисер Најмногу влијание на суштината на сценариото од филмот имаа моите лични постадолесцентски, егзистенцијални тенденции и размислувања за тоа како би требало едно...