8.7 C
Skopje
22.10.2019 - 7:27

Ознака: регион

Македонија со најниска плата во регионот

Според најновите официјални статистички податоци, највисоките просечни плати во регионот се во Словенија и Хрватска, а најниски се во Македонија, Албанија и Србија. Просечната месечна...

Во Словенија просечната плата изнесува 1.108 евра

Просечната нето плата во Словенија во јуни 2019 година била 1.107,96 евра, што е за 0,8 отсто пониска од просечната нето плата во мај. Просечната...

Македонија со најмала просечна плата во регионот

Највисоката просечна плата во регионот за мај оваа година е исплатена во Словенија, а изнесува 1,113 евра, додека најниската е во Македонија, а изнесува...

Од 1 јули поевтинува роамингот во регионот

Со започнувањето на примената на регионалниот договор за роаминг, граѓаните на Западен Балкан од 1 јули ќе можат да телефонираат во роаминг по пониски...

Брнабиќ: Ситуацијата во регионот е полоша од пред неколку години

Српската премиерка, Ана Брнабиќ, порачала дека Србија не може да биде стабилна без стабилен регион и мора да продолжи да вложува во регионалната стабилност. На...

Претседателствата со ЕУ се менуваат, очекувањата остануваат

Доколку се земат предвид сегашното претседавање на Австрија и нејзините претходно најавени приоритети, од кои едниот беше доближување на Западен Балкан до ЕУ, а...

Брнабиќ: Регионот на Западен Балкан се враќа наназад

Србија е посветена на иднината, но за жал регионот на Западен Балкна се враќа наназад, изјави денеска во Виена српската премиерка Ана Брнабиќ по...

Каде е токму сега т.н. Западен Балкан на геополитичката карта?

Речиси по три децении управување „одозгора“ или примена на различни концепти и стратегии на „Западот“, нивно повторување на мантрите за нашите европерспективи, се поставува...

Косово со војска, регионот без мирен сон

Безбедносната слика на македонските северни граници секојдневно се менува што речиси во континуитет го привлекува вниманието на домашната стручна јавност, но и на регионалните...

Регионот треба да се развие во единствена бизнис-дестинација

Акцент да се стави на развивањето на регионалната инфраструктура за подобро поврзување со европските држави, како и на креирањето заеднички регионални синџири за снабдување...