12.8 C
Skopje
3.12.2021 - 14:07

Ознака: регионален

Европа ќе се наметне како регионален и глобален актер

Стратегискиот компас што го изготвив по налог на Европскиот совет ќе послужи како оперативен водич за развојот и донесувањето одлуки на Европската Унија (ЕУ)...

Големите да не бидат импулс за нов косовски или регионален конфликт

Според воените експерти и професори со кои се консултиравме, замрзнатите конфликти се одмрзнувани и менаџирани со посредство на големите сили, кои, барем засега, успешно...

Регионален колапс за стратегиско преживување и спас од гробницата на империите

Излегувањето на САД од Авганистан е многу повеќе од регионална интерпретација на ефектот околу целиот ангажман. Колку и да изгледа себично, за САД, а...

Берлински процес: Заеднички регионален пазар до 2024 година

Денеска се одржува новиот самит од Берлинскиот процес за земјите од Западен Балкан, која има цел да ја промовира регионалната соработка и со тоа...

Рамномерниот регионален развој неостварено децениско достигнување

Без патишта, болници, училишта, фабрики едноставно е невозможно да се функционира, а децениите неинвестирање во помалите места и градови во Македонија доведоа до нерамномерен...