Ознака: раст

Економскиот раст на Унијата во ритамот падни-стани

Показатели за економските трендови во еу според економскиот индикатор за производство и услужни сектори (ПМИ) Економскиот раст на еврозоната наспроти неодамнешните показатели кои наведуваа на оптимизам,...

Ковачевски: Со растот на платите покажавме дека работниците ни се на...

Премиерот Димитар Ковачевски во придружба на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, заменик на претседателот на Владата за економски прашања, координација на...

Политиките на раст на платата ќе продолжат со засилена динамика, најавува...

Политиките на раст на платата ќе продолжат. Владата и во услови на најголема светска криза продолжува со засилена динамика да работи на зголемувањето на...

Капитални проекти што создаваат нова вредност и стимулираат раст!

Македонија веќе втора година по ред ја надминува таканаречената психолошка граница од над 60 отсто на јавен долг. Во 2022 година, во согласност со...

Дали со јавните добра и средства ќе управуваат мудрите наместо послушните

Примената на мерит-системот при именување на членовите на управните одбори, која ја најавува актуелната власт, е нешто што и досега беше ветувано. Но тоа...

Како да се обезбеди одржливост и раст на економиите

Започна 29-от бизнис-форум „Копаоник“ Светската банка очекува пад на економската активност во регионот на Западен Балкан поради случувањата во Украина. Оваа меѓународна финансиска институција, најверојатно,...

Битиќи потврди дека ќе има раст на пензиите

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи вели дека се размислува и ќе се посегне по промена на моделот за раст на пензиите. Според него, сегашниот модел...

Ковачевски: Се работи нова методологија за раст на пензиите

Веќе се работи на методологија која ќе овозможи долгорочно и одржливо зголемување на пензиите, истакна претседателот на Владата Димитар Ковачевски. -Пензионерите се оние кои заслужуваат,...

За 94 отсто од бизнисите во регионот „Отворен Балкан“ е...

Извозно ориентираните претпријатија во Македонија во големо мнозинство, 96,4 отсто, ја поздравуваат иницијативата „Отворен Балкан“ и во неа препознаваат потенцијал што ќе им овозможи...

Преку стратегија за пазарот на капитал до забрзан раст на БДП

Динaмизирање на пазарот на капитал во Македонија до ниво на просекот на ЕУ преку подигнување на нивото на пазарна капитализација, ликвидноста на пазарите на...