Ознака: расказ

Колку ја чуваме природата, толку и таа не чува нас!

Наградениот расказ Прекрасен септемвриски неделен ден. Сончевите зраци уште рано изутрина се пробиле низ белите облаци и низ прозорецот на мојата соба, ми ги отвораат...

Еден убав сончев ден

Откупен расказ на Конкурсот на „Нова Македонија“ Господ седеше сам. И како за некој што седи сам подолго време, веднаш одговори на телефонскиот повик. Да,...

Резултати од Конкурсот за краток расказ на „Нова Македониjа“

Главни награди Прва награда - „Ронка леб“ (шифра: Мајка) Втора награда - „Татко“ (испратен без шифра, од следната адреса: [email protected]) Трета награда - „Посета“ (шифра: Хопер13) Откупни награди „Еден...

Ги избравме најдобрите приказни за 2021 година

Резултати од Конкурсот за краток расказ на „Нова Македониjа“ По речиси едномесечно разгледување и препрочитување на пристигнатите над 200 ракописи на годинашниот Конкурс за краток...

Краткиот расказ – долг сон што трае 61 година

Смислата на краткиот расказ најдобро ја изразил големиот Борхес во 1974 година, кога во разговор со Ернесто Сабато рекол: „Краткиот расказ е краток сон,...

„Нова Македонија“ повторно го распишува конкурсот за краток расказ

По пауза од една година Објавувањето на краткиот расказ во весниците сигурно не служи за пумпање на тиражите, но факт е дека весникот „Нова Македонија“...

Карантинска приказна од хотелската соба 423

Нешто помеѓу колумна и расказ Откако го објавив текстот за моето првично искуство со патувањево за Тајланд, искрено онака како што го доживеав (иако можеби...

Наградата „Живко Чинго“ за расказот „Гладоморје“

Расказот „Гладоморје“ под шифрата „Квечеруваме“ е добитник на наградата „Живко Чинго“ за 2020 година што Општина Охрид ја доделува по повод одбележувањето на традиционалната...

Македонскиот расказ рамноправен со творештвото на балканските држави

Меѓу застапените автори во грчката „Антологија на балканското расказно творештво“ се и великаните на балканската литература: нобеловците Иво Андриќ и Орхан Памук, како и...

Кој ќе преживее, ќе раскажува

Расказ инспириран од карантинот Се испоразболеа луѓе, еј, како што од памтивек не беше се разболеле. Сместени во огромниот импровизиран болнички шатор, на едно место беа...